Redactie
Redactie Zwanger 14 feb 2020

Het breken van je vliezen: hoe en wat is het?

Het breken van je vliezen is een teken dat de bevalling gaat beginnen. Maar hoe weet je nu of je vruchtwater verliest en of dit geen afscheiding is? En wat moet je doen als je vliezen gebroken zijn? Of je juist geen weeën hebt?

Misschien denk je dat je met een grote plons je vruchtwater verliest net zoals in veel films dit het geval is. Dit is vaak niet het geval. Eerder verlies je een klein beetje vruchtwater, een paar druppeltjes in je onderbroek. Maar hoe zie je nu dat dit vruchtwater is en geen afscheiding?

Afscheiding of vruchtwater?

Het verschil tussen afscheiding en vruchtwater zit hem vooral in de substantie. Als je vruchtwater tussen je vingers neemt, voelt dit echt als water. Afscheiding is meer slijmerig. Als je wat afscheiding tussen je duim en wijsvinger neemt blijft dit wat plakken en kun je draden ‘trekken’. Verder ruikt afscheiding vaak niet echt naar iets en ruikt vruchtwater weeïg.

Wacht de weeën af

Is het vruchtwater dan is de bevalling begonnen en moeten de weeën op gang komen, als je niet al weeën had. De weeën kun je rustig thuis afwachten, zodra ze om de vijf minuten komen, kun je de verloskundige bellen. Krijg je binnen 24 uur geen weeën dan is het goed om de verloskundige in te schakelen. Waarschijnlijk moet je namelijk ter controle naar het ziekenhuis omdat na 24 uur het risico op infectie groter wordt.

De kleur van het vruchtwater

Verlies je vruchtwater en is het vruchtwater bruin of groen? Bel dan gelijk je verloskundige. Het kan zijn dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Dan is het beter om de baby, met het oog op bedorven vruchtwater, binnen 24 uur geboren te laten worden. Groen of bruin vruchtwater komt vaker voor dan je denkt en is geen reden voor paniek.

Zo herken je een wee

Wil je weten hoe een wee voelt en welke soorten er zijn? Lees dan ons artikel ‘Zo herken je een wee’

Geen gebroken vliezen, wel weeën

Als je vliezen breken, weet je dat de bevalling begonnen is. Maar dit gebeurt maar in tien procent van alle bevallingen. De meeste vrouwen krijgen eerst weeën als teken dat de bevalling begonnen is. De worden dan door de verloskundige of in het ziekenhuis gebroken door ze voorzichtig door te prikken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het breken van je vliezen: hoe en wat is het?
Sluiten