Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Buikgriep: voorkomen, behandelen & genezen

Buikgriep is een acute infectie van de darmen die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Vooral bij kleine kinderen kan buikgriep gevaarlijk zijn. De klachten duren meestal zo’n één tot vier dagen, maar bij kinderen kan dit langer duren. Wij vertellen je alles dat je moet weten over buikgriep.

Besmetting met buikgriep voorkomen

Hygiëne speelt een grote rol in het voorkomen van buikgriep. Vaak is dit bij kinderen lastig omdat ze naar de opvang gaan en kinderen elkaar makkelijk aansteken. Thuis kun je proberen een besmetting te voorkomen door regelmatig handen te wassen (na een wc-bezoek, luierwissel etc). Ook helpt het om groenten en fruit goed te wassen en het toilet, het lichtknopje, de deurklink en kraan te reinigen met chloor. Bekijk hier 6 basisregels: hygiëne voor peuters »

Symptomen van buikgriep

Wanneer naar de huisarts?

Als je kind uitdrogingsverschijnselen vertoont, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ga ook naar de dokter als je bloed in het braaksel of de ontlasting van je kind vindt, als de buikpijn heel erg is of als de koorts hoger is dan negenendertig graden. Twijfel je? Schakel dan altijd de huisarts in.

Buikgriep & uitdrogingverschijnselen

Baby’s en kleine kinderen hebben extra kans om uitgedroogd te raken door het vele overgeven en de diarree. Let er dus goed op dat je kind voldoende drinkt. Het beste is om kleine hoeveelheden water per keer te geven. Je herkent uitdroging aan de volgende verschijnselen:

  • Minder plas of een donkere kleur urine
  • Geen of weinig tranen bij het huilen
  • Lusteloosheid
  • Diepliggende ogen
  • Droge mond en tong
Reageer op artikel:
Buikgriep: voorkomen, behandelen & genezen
Sluiten