Redactie
Redactie Baby 5 jul 2020

Buiten slapen, is dat goed voor je baby of niet?

In Scandinavië is het de normaalste zaak van de wereld: (pasgeboren) baby’s overdag buiten laten slapen. Het is zelfs zo normaal, dat ouders in een koffietentje wat gaan drinken en de baby in de wagen buiten (in het zicht) ligt te slapen.

Maar de vraag is natuurlijk: is dat goed voor je baby?

Buiten slapen baby

Voorbijgangers tikken even op het raam als de baby wakker is of steken een duim op als hij nog ligt te slapen. En zelfs kinderdagverblijven hebben speciale buitenplekken voor kinderwagen, om de kids een buitendutje te laten doen.

Hier is het minder gewoon om je baby buiten te zetten voor een middagslaapje, maar sommige ouders doen het wel eens. Baby’s vinden het namelijk heerlijk om in de kinderwagen in slaap gereden te worden! En zo slaapt je baby dus wel eens buiten, terwijl je ernaast zit op een terrasje of in de tuin. We vroegen ons daarom af, is het goed voor je baby om hem buiten te laten slapen, of niet?

De voordelen

Er zijn meerdere voordelen te noemen waarom Scandinaviërs hun kids buiten laten slapen.

  • Ze slapen langer en dieper in de frisse buitenlucht
  • Buitenlucht is gezond voor iedereen, dus ook voor (pasgeboren) baby’s
  • Kinderen vallen buiten makkelijker in slaap, door vogels die geluid maken en wolken die voorbij zweven. Bomen die heen en weer gaan in de wind en andere geluiden uit de natuur
  • Het zou zorgen voor minder ziektes bij je baby, omdat ze minder bacteriën en virussen op kunnen pakken dan binnen (en dat is waar je ziek van wordt, niet van kou)
  • Kinderen leren zo aan om te slapen met omgevingsgeluiden, wat ervoor zou zorgen dat ze later overal kunnen slapen
    Je baby maakt buiten vitamine D aan, een van de belangrijkste vitamines voor mensen

Houd rekening…

Buiten slapen kan dan ook heel fijn zijn voor je baby, en gezond. Maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden als je je kindje buiten wilt laten slapen. Zorg voor een veilige, droge plek waar geen dieren of bijvoorbeeld muggen kunnen komen.

Let er ook op dat je baby niet in de zon ligt, om verbranding van de huid te voorkomen. Hierin maakt het niet uit of je kind een lichte of donkere huid heeft: uv-straling is altijd schadelijk.

Zorg er ook voor dat je baby het niet koud heeft, dit geeft hij namelijk niet zelf aan. Onderkoeling gebeurt langzaam, maar is daardoor extra gevaarlijk. Voel af en toe in zijn nekje of zijn temperatuur normaal aanvoelt. En, ten slotte, blijf altijd in de buurt van je baby als hij buiten ligt te slapen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Insider

Reageer op artikel:
Buiten slapen, is dat goed voor je baby of niet?
Sluiten