Merel Schut
Merel Schut Kleuter 13 jul 2020

Met deze redenen stuur jij je kind vaker de deur uit om buiten te spelen

Dat buiten zijn goed is voor volwassenen, wist je misschien wel. Maar buiten spelen is ook voor jonge kinderen hartstikke gezond. Of het nou in de tuin is, in de buurt of in het bos: het is heerlijk om je kind even te laten uitrazen in de buitenlucht. Spelende kinderen ontwikkelen zich namelijk op allerlei vlakken buiten.

En dus delen we een aantal redenen waarmee jij je kind wat vaker de deur uitstuurt om buiten te spelen.

Acht uur per week buiten spelen

Onderzoek door Jantje Beton wijst dit jaar uit dat kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buiten spelen. Meer dan de helft van de kinderen speelt minder buiten dan dit gemiddelde. Overigens spelen kinderen uit de Randstad minder vaak buiten, volgens hun ouders. De kinderen die wel buiten spelen doen dit in de tuin of op de stoep voor het huis en in de buurt.

Buiten spelen stimuleert de zintuigen

Buiten spelen zorgt ervoor dat alle zintuigen van je kind ‘aan gaan’. De zintuigen sturen informatie door naar de hersenen, je kind leert hiermee alle informatie te verwerken. In de eerste zeven jaar is het hartstikke goed om die neurologische ontwikkeling te stimuleren bij je kind. Stuur dat kleintje dus maar lekker naar buiten richting een speeltoestel!

Weet je wat spelende kinderen zelf graag doen buiten? 44 procent van de buitenspelende kinderen gaat graag bouwen en knutselen. Skelteren is ook favoriet.

Minder tijd achter een scherm

Elke minuut buitenspelen is een minuutje minder schermtijd. Mooi meegenomen dus. Het is toch veel lekkerder voor je kind om buiten actief in de weer te zijn dan in een schermpje te verdwijnen? Heb je meer overtuiging nodig? 50 procent van de ouders uit het onderzoek van Jantje Beton gaf aan dat hun kind niet buiten speelt omdat het de voorkeur geeft aan digitale speelmogelijkheden…

Met speelkameraadjes nieuwe spelletjes verzinnen

Nodig andere kinderen uit als speelkameraadjes voor je kleintje, tipt Romper. Hiermee wordt je kind gestimuleerd om nieuwe manieren van spelen te ontdekken. Misschien besluiten ze wel een fort of boomhut te gaan bouwen samen?

Je kunt ze een handje helpen met activiteiten voor buiten spelen, door in de tuin wat materiaal te leggen. Zoals hout of oude potten en pannen. Wedden dat de kinderen hier wel een grappige invulling aan geven om het als buitenspeelgoed te gebruiken?

Dagelijkse portie vitamine D

Buiten zijn betekent automatisch een gratis portie vitamine D. Een half uurtje per dag buiten zijn zorgt al voor de dagelijkse portie vitamine D voor spelende kinderen. Deze vitaminen zijn ook voor hen belangrijk omdat het helpt bij groei, gezonde botten en tanden en een goede werking van het immuunsysteem en de spieren.

Motorische ontwikkeling

Rennen, hinkelen, tikkertje. Al deze activiteiten voor het buiten spelen zijn hartstikke goed voor de motorische ontwikkeling van je kleintje. 76 procent van de ouders uit het onderzoek van Jantje Beton erkende dat buiten spelen goed voor de fysieke ontwikkeling van hun kind is.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze redenen stuur jij je kind vaker de deur uit om buiten te spelen
Sluiten