Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Buitenspelen: hoe belangrijk is dat?

Om meteen met de deur in huis te vallen: buitenspelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Ze leren er heel veel van en het stimuleert o.a. hun motorische ontwikkeling, zelfstandigheid en sociale contacten.

Buitenspelen & ontwikkeling

Rennen, hinkelen, skeeleren, in bomen klimmen, fietsen: je kind gebruikt bij het buitenspelen bijna alle spieren in zijn lichaam. De grove motoriek heeft hierdoor volop kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Jij zult je hart af en toe vasthouden, maar ook slootje springen, van muurtjes springen en balanceren over een hekje zijn leerzaam. Je kind leert afstanden inschatten en leert ook vooral de mogelijkheden van zijn eigen lichaam kennen.

Kinderen die hun lichaam goed leren gebruiken vanaf jonge leeftijd, vinden het vaak ook leuker om te bewegen. En dat heeft weer voordelen op het gebied van overgewicht. Want hoe meer en hoe vaker je kind beweegt, hoe groter de kans dat het opgroeit met een goede motoriek en een gezond gewicht. En dat wil elke ouder toch?

Wist je dat.. Kinderen die veel bewegen ook beter leren? Meerdere onderzoeken wijzen dit uit. Mooi meegenomen dus!

Het sociale aspect van buitenspelen

Buitenspelen gebeurt vaak samen met vriendjes, vriendinnetjes of broertjes en zusjes. Dat sociale aspect zorgt er voor dat kinderen die veel buiten spelen (uit het zicht van hun ouders) leren met andere kinderen omgaan. Zo leren ze bijvoorbeeld samen problemen oplossen. Want hoe zorg je er voor dat die bal uit de boom komt? En hoe zorg je er voor dat er gelijke teams worden gemaakt om tegen elkaar te voetballen? Juist, overleggen en samenwerken.

Vitamine D = gezond

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlandse kinderen een vitamine D-tekort heeft. Te weinig buitenspelen is hier één van de oorzaken van. Vitamine D zorgt voor de ontwikkeling van het afweersysteem en voor sterke spieren, botten en tanden. Een deel van deze vitamine haal je uit voeding, zoals vette vis, maar het lichaam maakt dit ook zelf aan onder invloed van zonlicht. Buitenspelen zorgt er, vooral in de lente en zomer, dus voor dat je kind net dat extra shotje vitamine D binnenkrijgt. Naar buiten dus met die kids!

Wist je dat… Kinderen tegenwoordig steeds minder buitenspelen? Waar de vorige generatie elke week nog zo’n 20 uur buiten speelde, is dat nu afgenomen naar 10 uur per week. Dat heeft een paar redenen, zoals meer verkeer (dus gevaar), de verleiding van tablets en computers en groeiende voorzichtigheid van ouders.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tym. Tym.nl is er voor alle ouders die meer willen weten over sporten, spelen en bewegen door kinderen. Met al je vragen over bijvoorbeeld buitenspelen, sportkeuze, blessures en motorische ontwikkeling ben je hier aan het juiste adres.     

Reageer op artikel:
Buitenspelen: hoe belangrijk is dat?
Sluiten