Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Burgerservicenummer (BSN) van je baby

Zodra je je baby hebt aangegeven bij de gemeente worden zijn gegevens opgenomen in Basisregistratie Personen (BRP).  Door deze registratie ontvangt je kind binnen enkele weken na de geboorte zijn allereerste blauwe envelop. Gelukkig bevat deze envelop geen belastingaanslag, maar wel het burgerservicenummer (BSN) van jouw kindje. Jouw kind houdt dit nummer voor de rest van zijn leven en heeft het nodig bij allerlei belangrijke zaken. Wees er zuinig op!

Met het BSN van je kind kun je bij elk loket van de overheid terecht. Met dit nummer kan een overheidsorganisatie gemakkelijk de gegevens van je kind opzoeken. En dat scheelt tijd, want zo hoef jij niet bij elke overheidsorganisatie opnieuw alle gegevns aan te leveren. 

Zorg

Met het BSN kun je je kind identificeren als hij of zij zorg nodig heeft. Erkende zorgverleners zijn verplicht het BSN te gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld huisartsen en zorgverzekeraars.

Onderwijs

Het burgerservicenummer van je kind wordt ook gebruikt in het onderwijs. Hier heet het BSN het persoonsgebonden nummer (PGN). Ook wel bekend als het onderwijsnummer. Het PGN is hetzelfde nummer als het BSN. Scholen gebruiken het PGN in hun administratie. Hierdoor is er geen apart onderwijsnummer voor leerlingen meer nodig.

Kinderopvang

Kinderopvangorganisaties zijn verplicht te vragen naar het BSN  van jou en je kind. De Belastingdienst Toeslagen koppelt namelijk de administratie van het aantal gebruikte opvanguren aan de gegevens van de kinderopvangorganisatie. Dit geldt ook zo bij huurtoeslag en zorgtoeslag.

Vragen?

Ouders die vragen hebben over het BSN van hun baby kunnen de rijksoverheid bellen op telefoonnummer: 1400. Je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan hun website.

Tip! Weten wat je allemaal moet regelen als je zwanger bent? Met deze handige zwangerschapschecklist ben je goed voorbereid!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgerservicenummer (BSN) van je baby
Sluiten