Wat is een ‘butter birth’? En is het eigenlijk wel haalbaar om zo’n geboorte te plannen?

Het zou heel goed kunnen dat jij nog nooit van de term ‘butter birth‘ hebt gehoord. In Nederland wordt hij ook niet zoveel gebruikt als in de VS, maar toch willen we je graag uitleggen wat het precies is en of het iets is dat je voor jezelf kunt plannen.

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden houdt een ‘butter birth‘ in dat de bevallig heel soepel (smooth as butter) verloopt.

Een butter birth

Bijna elke vrouw maakt voor zichzelf (en met haar partner) een geboorteplan. Je hebt wellicht een ideaalbeeld van wat je graag zou willen, zoals bijvoorbeeld een waterbevalling, en je maakt natuurlijk ook een plan B voor het geval er medische complicaties optreden of je om wat voor reden dan ook naar het ziekenhuis moet.

Sommige vrouwen blijken hun geboorteplan tot in perfectie of zelfs nog beter te kunnen uitvoeren. Als alles zodanig soepel en vredig verloopt en de vrouw maar heel kort hoeft te persen, niet uitscheurt en geen bloedingen heeft, noem je dat een butter birth. Het is een droomscenario voor elke vrouw, maar komt in de werkelijkheid natuurlijk niet zo vaak voor.

Niet realistisch

Hoewel elke verloskundige of doula weleens zo’n butter birth heeft meegemaakt, is het in feite iets dat maar zelfden voorkomt.

Het is niet realistisch om in je geboorteplan te zetten dat je een butter birth wenst. Die kans is gewoon heel erg klein. Natuurlijk kun je een geboorteplan maken en ervan uitgaan dat het zo goed mogelijk gaat, maar dat is wel anders dan een compleet pijnloze bevalling.

Elke bevalling is anders en je kan je er nooit voor de volle 100% op voorbereiden. Wees realistisch als je een geboorteplan opstelt. Dingen die wel kunnen helpen bij een soepele bevalling zijn bijvoorbeeld het doen van bekkenbodemoefeningen of ademhalingsoefeningen. Hier kun je een coach voor inschakelen.

Babyology

Reageer op artikel:
Wat is een ‘butter birth’? En is het eigenlijk wel haalbaar om zo’n geboorte te plannen?
Sluiten