Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Zwanger 8 mei 2021

Het Carpaletunnelsyndroom: hierdoor heb je pijnlijke vingers tijdens de zwangerschap

Heb jij pijnlijke tintelende vingers of een slapend gevoel in je handen? Dit kan komen door het carpaletunnelsyndroom. Een kwaaltje dat kan optreden tijdens de zwangerschap.

Carpaletunnelsyndroom, ook wel CTS, zorgt voor een pijnlijk of juist een doof gevoel in je vingers en handen. De carpale tunnel zit in je pols en is een tunnel waardoor je pezen lopen. Deze pezen zorgen ervoor dat je je vingers kunt bewegen. Behalve je pezen zit er ook een zenuw die ervoor zorgt dat je kunt voelen met je vingers. Bij het carpaletunnelsyndroom is deze zenuw bekneld.

Waarom het gebeurt tijdens de zwangerschap

Je spieren en bindweefsel worden door de zwangerschapshormonen zachter – het weefsel van de zenuw is dan extra gevoelig en zwelt dan sneller op, of raakt bekneld, door het extra vocht dat je vasthoudt.

Lees ook: Deze 10 zwangerschapsklachten moet je nooit negeren

Tips om de klachten te verminderen

Na de bevalling nemen de klachten normaal gesproken af, omdat je lichaam dan geen zwangerschapshormonen meer aanmaakt. Maar je kunt ook tijdens je zwangerschap het een en ander doen om ze te verhelpen. Let bijvoorbeeld op je voeding en doe stretchoefeningen om de pijn te verlichten en het vocht uit je handen af te laten drijven.

1. Minder zout eten en meer water drinken

Zo houd je minder vocht vast en wordt de druk op de zwelling minder heftig. Ook kun je de zwelling tegengaan door je hand in koud water te leggen.

2. Vingers strekken

Houd je arm uitgestrekt voor je, met de palm naar buiten, alsof je een stopbeweging maakt. Met je andere hand rek je voorzichtig de vingers naar achter.

3. Okselbewegingen

Houd je handen in elkaar gevouwen alsof je aan het bidden bent. Houd ze voor je op de borst en beweeg heen en weer van de ene oksel naar de andere.

Als je last blijft houden, of de klachten worden erger, breng dan een bezoekje aan de huisarts. Die kan je eventueel aanraden ‘s nachts een polsbrace te dragen om de klachten te verminderen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Today's Parent

Reageer op artikel:
Het Carpaletunnelsyndroom: hierdoor heb je pijnlijke vingers tijdens de zwangerschap
Sluiten