Redactie
Redactie Vruchtbaarheid 12 jul 2018

Checklist met signalen dat je zwanger bent

Moet je ellendig vaak naar de wc? Walg je ineens van bepaald voedsel? Hou dit goed in de gaten, want er bestaat een kans dat je in blijde verwachting bent! Naast een algemene zwangerschapstest, kun je ook bepaalde symptomen nauwlettend in de gaten houden. Een test kan er immers ook (onterecht) naast zitten.

Wanneer je dit lijstje helemaal kunt afvinken, is de kans groot dat er waarschijnlijk een kleine op komst is.

1. Overtijd

Hét signaal waar het allemaal mee begint: het uitblijven van je menstruatie. Dat kan natuurlijk van alles betekent, maar in de meeste gevallen duidt dit op een mogelijke zwangerschap. Je schiet naar de winkel voor een test!

2. Vaak moeten plassen

Handig voor de zwangerschapstest, maar dit is ook zeker een bekend symptoom.

3. Sterke geurtjes zijn níet meer te verdragen

Vooral als je het niet meer binnen kunt houden, is het een puntje om in de gaten te houden.

4. Het voedsel zelf daarentegen ook niet

Gek, gisteren vond je het nog fantastisch en nu kun je iets simpels als een sinaasappel niet luchten of zien.

5. Extreme vermoeidheid

Het liefst zou je de hele dag in bed doorbrengen.

6. Innestelingsbloeding

Licht bloedverlies tussen de eisprong en de menstruatie. Dit kan duiden op een bevruchte eicel die zich in de baarmoeder aan het nestelen is. Het bloed wat je hierbij verliest heeft een rozige tot bruinige kleur. Als het bloed een heldere rode kleur heeft, is dit je (vervroegde) menstruatie.

7. Gevoelige borsten

Zijn je borsten gevoelig en/of pijnlijk geworden? Donker gekleurde tepels? Dit kunnen zwangerschapssymptomen zijn. Dit kan al een twee weken na conceptie voorkomen.

8. Misselijkheid

Vooral in de ochtenden ben je de klos.

9. Opgeblazen gevoel

Dit bekende gevoel ervaar je ook tijdens je menstruatie. Je buik voelt opgezet en het voelt alsof je spontaan een paar kilootjes zwaarder bent geworden. Je krijgt die spijkerbroek dan ook maar moeilijk dicht.

10. Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen kunnen je humeur behoorlijk beïnvloeden. Je kunt de ene keer niet stoppen met janken, en de andere keer ben je óntzettend chagrijnig. Het allerergste: je hebt er totaal geen controle over.

Reageer op artikel:
Checklist met signalen dat je zwanger bent
Sluiten