Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Co-ouderschap; zo doe je dat

Een scheiding is al lastig genoeg. Gelukkig is het niet meer nodig dat een kind daarna ook nog eens een van beide ouders moet missen. Co-ouderschap is bij 96 procent van de echtscheidingen een goede optie. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een regeling waarbij zowel jij als je ex-partner een gelijk deel van de kosten, zorgen en opvoeding van jullie kind op jullie nemen. Het belangrijkste van co-ouderschap is dus dat zowel de papa als mama betrokken blijven bij de dagelijkse bezigheden van je kind.

Mama en Zo tip: Meer praktische informatie over het co-ouderschap? Lees het artikel‘Co-ouderschap: gedeelde zorg’.

Maak er geen wedstrijd van

De kracht van het co-ouderschap ligt in het maken van goede afspraken. Hou je ook aan de gemaakte afspraken en ga niet onderhandelen over bepaalde dagen. Leg je erbij neer dat er niets anders op zit dan op je tong bijten, je ego opzij zetten en doen wat het beste is voor je kind. Maak er geen wedstrijd van door als je kind bij jou is hem te verwennen of een hele nieuwe kamer te geven. Daarmee verwar je je kind alleen maar. Het beste is om alles zo normaal mogelijk te houden.

Stel je kind op zijn gemak

Om alles zo normaal mogelijk te houden, kun je het beste al zijn spullen twee keer kopen. Zo hoeft hij nooit op zoek naar zijn speelgoed of tandenborstel want zijn kamer is dan overal hetzelfde. Ook is het belangrijk om de sfeer luchtig en zo normaal mogelijk te houden als je kind van huis naar huis gaat en je je ex weer ziet. Jullie blijven altijd papa en mama voor hem, ook al zijn jullie geen partners meer.

Mama en Zo tip:  Wil je na een scheiding je zelfvertrouwen opkrikken? Lees het artikel 'Zo boost je je zelfvertrouwen'.

Maak je ex niet zwart

Een scheiding is nooit makkelijk en er zijn vaak onopgeloste ruzies die tussen jou en je ex blijven hangen. Het slechtste wat je kunt doen, is laten merken aan je kind dat jij zijn papa niet aardig vindt. Jullie kind is een deel van jullie allebei en zo voelt een kind dat ook. Dus als jij iets lelijks zegt over zijn vader, dan zeg je eigenlijk dat een deel van het kind niet goed is. Ook kan je kind zich dan schuldig voelen dat hij tijd met zijn vader wil doorbrengen of hij krijgt het gevoel dat hij moet kiezen tussen de ouders.

Mama en Zo tip: Is samen jullie kind opvoeden geen optie? Lees ons artikel 'Opvoeden in je eentje'.

Tips voor goed co-ouderschap:

  • Vermijd conflicten tussen jou en je ex. Speel desnoods af en toe toneel. Vind een andere manier -zonder je kind erbij- om dingen uit te praten. Bijvoorbeeld via de e-mail. Zo heb je ook gelijk meer afstand van de situatie en kun je rustig nadenken over wat je wilt zeggen.
  • Beantwoord de vragen van je kind tot een bepaald niveau. Treed niet in detail over de ruzies of andere problemen tussen jou en je ex. Houd het oppervlakkig, maar geef wel aandacht aan de bezorgdheid van je kind.
  • Zeg nooit lelijke dingen over je ex tegen je kind. En dan bedoelen we ook geen gesnuif, veelbetekenende blikken of opgetrokken wenkbrauwen. Kinderen voelen spanning meteen aan.
  • Accepteer dat je soms een slechte dag zult hebben. Laat de gevoelens dan gewoon toe en bedenk je dat er morgen weer een dag is.
  • Sta toe dat je kinderen een foto van je ex in de kamer hangen zodat zij hem of haar niet hoeven te missen.
  • Koop alles dubbel. Dat scheelt een hoop stress voor je kind en hoeft hij nooit zijn eigen spullen te missen.
  • Geniet als je kind bij je is. Geef hem echt aandacht en niet half half. De tijd die jullie nu samen hebben, is kostbaar.
Reageer op artikel:
Co-ouderschap; zo doe je dat
Sluiten