Redactie
Redactie Zwanger 13 apr 2020

Colostrum verzamelen: de voordelen van kolven tijdens je zwangerschap

Voor veel vrouwen is de wens om borstvoeding te geven na de geboorte van hun baby groot. Maar in sommige gevallen lukt dat niet of niet meteen en zal de baby moeten worden bijgevoed met poedermelk om zo toch voldoende voeding binnen te krijgen. Als je liever geen poedermelk geeft, dan heb je nog een andere optie: je baby voeden met colostrum. Om dit te kunnen doen moet je al kolven tijdens je zwangerschap.

Colostrum is de melk die in de eerste dagen na de bevalling geproduceerd wordt door je lichaam. Het zit vol voedingsstoffen in een geconcentreerde vorm die je baby bijvoorbeeld beschermen tegen infecties. Ook al voor de bevalling maken je borsten colostrum aan en dit kan je afkolven.

Waarom zou je colostrum verzamelen tijdens je zwangerschap?

De grootste reden voor veel zwangere vrouwen om colostrum te verzamelen al voordat ze bevallen zijn, is dat de baby op die manier niet bijgevoed hoeft te worden met poedermelk. Het kan namelijk gebeuren dat je door een keizersnede of bijvoorbeeld een bevalling met de vacuümpomp niet meteen zelf kan voeden. Maar ook als je suikerziekte hebt of als je baby wordt aangeboren met een afwijking zoals schisis (en de baby dus moeilijker zelf kan drinken) kan het fijn zijn om een voorraadje van het ‘moedergoud’ te hebben liggen.

Hoe kolf je colostrum af voor je bevalling?

Veel vrouwen merken vanzelf al dat hun borsten melk aanmaken, doordat het uit de tepels lekt. In dat geval kan je waarschijnlijk vrij gemakkelijk colostrum verzamelen. Maar ook als je nog niks merkt kan je beginnen met afkolven, vaak zo rond de 37 weken. Of eerder, als je weet dat je van een prematuur gaat bevallen. Op die manier heb je al een voorraadje melk liggen voor je mini.

Het fijnste is om eerst een douche of bad te nemen zodat je borsten warm zijn. Daarna kan je met je hand je borst en tepel voorzichtig samenknijpen tot er colostrum uit komt. Vaak zijn dit maar een paar druppels tot een paar milliliter. Dit vang je op in een cupje of op een lepel. Met een spuitje zuig je het op en zo bewaar je het in de vriezer tot het moment dat je het nodig hebt. Vergeet het niet mee te nemen naar het ziekenhuis als je daar bevalt en breng je partner en verpleegkundigen op de hoogte van je wens om colostrum te voeden als borstvoeding niet meteen lukt.

Overleg altijd met je verloskundige

Er is onderzoek gedaan naar het verzamelen van colostrum voor de geboorte, ook wel Antenal Breast Expression genoemd. Als nadeel wordt genoemd dat het stimuleren van de tepels tijdens de zwangerschap weeën op gang kan brengen, echter is hier nog geen duidelijk antwoord op. Veel vrouwen, ook in andere landen, geven bijvoorbeeld nog probleemloos borstvoeding aan een ouder kind, terwijl ze zwanger zijn van de volgende. Toch raden we je aan om eerst te overleggen met je verloskundige, voordat je colostrum gaat verzamelen. Het kan bijvoorbeeld harde buiken veroorzaken en dat kan een reden zijn om ermee te stoppen. Vraag dus eerst een professional om advies.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Radboud UMC

Reageer op artikel:
Colostrum verzamelen: de voordelen van kolven tijdens je zwangerschap
Sluiten