Redactie
Redactie Opvoeden 7 jun 2018

Complimentjes uitdelen doe je zo!

“Niet doen, dat mag niet!” Kinderen hebben duidelijke regels en grenzen nodig. Gaan ze daar overheen, dan zeg je er wat van. Logisch. Als je het goede gedrag van je kind maar minstens zo vaak benoemt. Want juist die positieve bevestiging is essentieel in het bijbrengen van gehoorzaamheid.

Je kind heeft de blokkendoos opgeruimd, zijn jasje opgehangen of niet gehuild tijdens het douchen. Het moment voor een compliment! Het is heel belangrijk dat je je kind laat weten wanneer hij iets goed heeft gedaan. Door het goede gedrag op te merken, zeg je dat je dat waardeert. En maak je duidelijk wat wel en wat niet mag. Zo werkt een compliment als een aanmoediging voor je kind: de volgende keer zal hij het weer zo doen, want deze reactie is zo fijn. Bovendien krijgt je kind er zelfvertrouwen van: wat hij doet is goed en wordt gewaardeerd.

Met het geven van complimenten hoef je je dan ook niet in te houden. Je kind gaat echt niet naast zijn schoenen lopen. Jij merkt het goede gedrag op, je kind hoeft niet op andere (negatieve) manieren te proberen je aandacht te krijgen. Die positieve bevestiging is dus een essentieel onderdeel in het bijbrengen van gehoorzaamheid.

Complimenten geven: zo doe je dat

Complimenten kun je de hele dag door geven. Dit zorgt ook nog eens voor een prettiger sfeer thuis! Bovendien zie je als ouder weer, hoe leuk je kind is, wanneer je dit zelf regelmatig benoemt.

  • Kijk gewoon eens wat je kind doet en zeg daar iets positiefs over: “Je hebt alle blokken opgeruimd. Wat fijn!” of: “Wat knap van jou dat jij zelf je jas hebt opgehangen!” Doe dit zo vaak mogelijk: minstens tien keer per dag. Pas dan hebben je complimenten ook effect in het (goede) gedrag van je kind.
  • Geef een compliment meteen en spontaan. Als je het uitstelt tot morgen, begrijpt je kind niet meer waar het om gaat. Gebruik je stem: spreek hoog en opgewekt, lach, klap in je handen, kortom: straal uit dat je blij bent. Zo kun je er ook een vreugdekreet bij slaan – een groot succes bij heel jonge kinderen!
  • Naast het uitspreken van je waardering kun je complimenten ook altijd geven in de vorm van een knuffel, een schouderklopje, een zoen, een knipoog of een aai over de bol.
  • Geef negatief gedrag juist geen of weinig aandacht.
Reageer op artikel:
Complimentjes uitdelen doe je zo!
Sluiten