Het coronavirus en je (pasgeboren) baby: zeven vragen aan een verloskundige

Nu het coronavirus ook Nederland heeft bereikt en er inmiddels tientallen mensen zijn besmet, legden wij aan verloskundige Marlies Koers zes prangende vragen voor. Want veel moeders met (pasgeboren) baby’s maken zich zorgen. Marlies heeft de meest gestelde vragen met haar kennis en ervaring als verloskundige voor ons beantwoord.

1. Kun je ons geruststellen?
2. hoe groot is het risico precies voor pasgeboren baby’s?
3. Wat zijn de symptomen van besmetting met het coronavirus? En wie kunnen we raadplegen?
4. Wanneer moeders ongerust zijn, wie of kunnen ze dan raadplegen?
5. Welke plekken en situaties kunnen zwangere vrouwen en ouders met kleine kinderen beter vermijden?
6. Wat zou je moeders aanraden als aankomt openbare verschoonplekken en de crèche?
7. Wat moeten moeders weten om besmetting met het coronavirus bij pasgeboren baby’s te voorkomen?

1. Nu het coronavirus Nederland heeft bereikt en ook het aantal besmettingsgevallen toeneemt, zit de schrik er bij veel Nederlanders goed in. En natuurlijk ook -juist- bij de moeders van pasgeboren en jonge baby’s. Wat kan je allereerst zeggen om hen gerust te stellen?

Ik snap dat dit een spannende en onzekere periode is voor jou als mama met een pasgeboren kindje. Maar probeer je niet teveel zorgen te maken, er is een boel informatie verspreid over het coronavirus wat niet klopt. De kans dat je daadwerkelijk het coronavirus oploopt is zeer klein.
Ben je zwanger? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. We zien dat de infectie met het coronavirus bij een zwangere vrouw hetzelfde verloopt als een gewone griep als ze niet zwanger zouden zijn. Voor zover we nu weten is er geen verhoogde kans op een miskraam of een aangeboren afwijking door infectie met het coronavirus.

2. Hoewel het van groot belang is dat men officiële bronnen raadpleegt zoals het RIVM voor de juist informatie en adviezen, staat het internet vol met misinformatie waar vooral zwangere vrouwen en vrouwen met pasgeboren baby’s aardig zenuwachtig van kunnen worden. Dus, hoe groot is het risico precies voor hen?

Ik snap dat zwangere vrouwen en moeders zenuwachtig worden van alle indianenverhalen. Het risico om besmet te worden met het coronavirus is echter klein. Er zijn nog geen exacte getallen bekend, maar Nederlandse artsen en laboratoria zijn verplicht om een corona-patiënt te melden aan de GGD. De GGD zorgt ervoor dat deze meldingen bij het RIVM terecht komen, zodat zij precies weten hoeveel zieken er zijn en zodat ze maatregelen kunnen nemen om verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk kunnen houden.

We denken nu dat van de 100 mensen die getest zijn en het coronavirus hebben:
– ongeveer 83 mensen een beetje ziek worden
– ongeveer 15 mensen erg ziek worden
– 2 mensen overlijden.

Gelukkig genezen de meeste mensen weer van de infectie met het coronavirus. Omdat je tijd nodig hebt om te herstellen, loopt het aantal mensen dat hersteld is achter bij het aantal gerapporteerde patiënten.
Vooral oude mensen vallen in de risicogroep, en zieken die verzwakt zijn door een andere ziekte. De kans om te overlijden is groter bij ouderen en mensen die al ziek zijn door een hartziekte, suikerziekte of COPD.

3. Wat zijn de symptomen van besmetting met het coronavirus?

De symptomen van het coronavirus zijn: koorts (van tenminste 38 graden Celsius) met hoesten, kortademigheid of longontsteking EN je klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een corona-gebied.
De corona-gebieden zijn:
– China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea en Iran.
– Daarnaast enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone Casalpusterlengo, Castiglion d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).

Je krijgt de klachten niet meteen als je het coronavirus hebt. Het duurt meestal vijf tot zeven dagen voordat de klachten beginnen. Je kunt ook na twee dagen al klachten krijgen. Het duurt nooit langer dan veertien dagen voordat de klachten beginnen.

4. Wanneer moeders ongerust zijn, wie of kunnen ze dan raadplegen?

Zwangeren kunnen bellen met hun verloskundige. Moeders kunnen bellen met de huisarts of de huisartsenpost.

Bel direct jouw huisarts of huisartsenpost als alle drie dingen voor jou kloppen:
• Je bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest óf bij iemand die het cononavirus heeft.
• Je hebt koorts (38 graden of hoger)
• Je hoest of ademt moeilijk.
Je kunt telefonisch contact opnemen met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) met vragen over het coronavirus via telefoonnummer: 0800-1351. Ze zijn dagelijks van 08:00 tot 20:00 bereikbaar.

5. Zijn er situaties en plekken die zwangere vrouwen en ouders met kleine kinderen aanraadt om te vermijden, zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer of een binnenspeeltuin?

Het wordt nu nog niet afgeraden om samen te komen op plekken zoals een binnenspeeltuin of het openbaar vervoer. Wist je dat het coronavirus niet goed kan overleven buiten een menselijk lichaam? Daarom zijn deurknoppen en (rol)trappen bijvoorbeeld ook niet gevaarlijk.
Net als bij de gewone griep of een verkoudheid, geven we drie tips. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je regelmatig je handen wast. Dan wordt de kans klein dat het coronavirus zich kan verspreiden via de handen.
Als je moet hoesten of niezen, doe dit dan in de binnenkant van je elleboog. Snuit je neus met een papieren zakdoekje en gooi deze na één keer gebruiken weg.

We volgen de voorschriften van het RIVM. Zodra zij melden dat je deze plekken moet vermijden, dan delen we dat.

6. Een plek die bijna niet te vermijden is als je met je baby of peuter op stap bent of weer aan het werk bent, zijn openbare verschoonplekken en de crèche. Wat zou je moeders aanraden als het hier op aankomt?

Moeders hoeven deze plekken niet te vermijden. We adviseren vooral om goed de adviezen rondom hygiëne te volgen zoals hierboven genoemd. Was wat vaker je handen, nies/hoest in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Kinderen vormen geen speciale risicogroep voor het coronavirus. Op dit moment krijgen kinderen bijna nooit klachten van het virus, vooral oudere mensen worden ziek.
Kindjes die niet ziek zijn kunnen dus gewoon naar school of de crèche.
We adviseren kindjes die verkoudheidsklachten of koorts hebben en zijn teruggekomen uit een gebied waar het coronavirus heerst wel om thuis te blijven. Zo kunnen ze uitzieken en anderen niet besmetten.

7. En dan de vraag der vragen: wat zijn de adviezen en handelingen die (zwangere) moeders moeten weten en eventueel uitvoeren om besmetting met het coronavirus bij pasgeboren baby’s te voorkomen?

Het virus wordt verspreid tijdens hoesten of niezen, door druppeltjes uit de neus, keel of longen. De druppeltjes komen naar buiten in de lucht. Als iemand heel ziek is en veel hoest, of niest, dan kan het virus sneller verspreiden. Daarom is het advies voor (zwangere) moeders om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:
• Was je handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes

Mijn belangrijkste boodschap: bij klachten kun je alleen aan het coronavirus denken als je daadwerkelijk in een risicogebied bent geweest. Als je daar niet bent geweest, hoef je je geen zorgen te maken. Ben je ongerust of twijfel je? Bel dan met je huisarts of verloskundige.

Marlies Koers (1991) stuurde in 2013 af aan de Verloskunde Academie. Zij werkt als verloskundige samen met vier collega’s in haar eigen praktijk. Op 4 juni 2020 verschijnt haar boek ‘Dagboek van een Verloskundige’. Meer informatie op www.marlieskoers.nl

Meer lezen over het coronavirus?

Zwanger tijdens het coronavirus: wat is belangrijk?
Wat je als ouder moet weten over het coronavirus
Handen wassen of desinfecterende handgel: wat werkt het best tegen besmetting met het coronavirus?

Reageer op artikel:
Het coronavirus en je (pasgeboren) baby: zeven vragen aan een verloskundige
Sluiten