Redactie
Redactie Lifestyle 8 jun 2018

Cursus ‘nee’ zeggen

Je hebt er eigenlijk geen tijd voor en zin in en toch zeg je ja. Wat is er zo moeilijk aan ‘nee’ zeggen? Als jij ‘nee’ denkt, dan moet je ook ‘nee’ doen. Laat niet over je heen lopen!

Veel mensen, vooral vrouwen, hebben moeite met ‘nee’ zeggen. Je wilt niemand kwetsen, boos maken of onaardig gevonden worden. Ook heerst het idee dat als je ‘nee’ zegt je wel een hele goede reden moet hebben. Al die gedachtes zijn helemaal nergens voor nodig. Als jij ‘nee’ denkt, dan moet je ook ‘nee’ doen. Laat niet over je heen lopen!

Toch overstag

Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Je denkt vaak wel heel hard ‘nee’ in je hoofd, maar je gaat toch overstag. En dan zit je zelf met de gebakken peren. Voorbeelden? Je had al hoofdpijn en nu moet je naast je eigen kind ook nog op die van je vriendin letten. Je deadline op je werk ging je misschien op het nippertje halen en nu helemaal niet doordat je collega met iets tussendoor komt. Of je wilt vanavond helemaal niet naar dat feestje, maar je hebt toch al ingestemd. Waar gaat het mis?

Stel grenzen

Het gaat waarschijnlijk mis, omdat je bang bent voor de gevoelens van de ander. Dat is op zich logisch, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. ‘Nee’ zeggen betekent niet dat je onaardig bent of niet behulpzaam. Het laat zien dat je aan jezelf denkt en voor jezelf op komt. Niemand heeft er wat aan als jij overwerkt raakt of jezelf voorbij loopt. Dus heb je geen tijd of gewoon geen  zin – dat is namelijke ook een ‘echte’ reden – zeg ‘nee’. Stel je grenzen en accepteer deze ook.

Zo zeg je nee

Realiseer je dat je geen uitleg verschuldigd bent aan de ander. Als jij iets niet wilt doen, heb jij daar zo je eigen redenen voor. Maar hoe zeg je nu op een vriendelijke en overtuigende manier ‘nee’?

  1. Draai er niet om heen. Zeg duidelijk, maar vriendelijk, ‘nee’.
  2. Als je ‘misschien morgen’ zegt, schuif je de vraag alleen maar voor je uit. En je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen.
  3. Leg waar echt nodig is uit, waarom iets niet gaat, maar belandt niet in een discussie.
  4. Houd je antwoord kort en bondig.
  5. Verontschuldig je niet. Jij kan het niet doen en daarmee uit. Blijf wel beleefd en aardig!
  6. Wees vriendelijk en help de persoon verder door naar een andere oplossing te zoeken. Verwijs je vriendin bijvoorbeeld door naar een andere wederzijdse vriendin voor oppasproblemen.
  7. Denk aan jezelf. Houdt vast aan je mening en je grens.

Vergeet na al deze nuttige ‘nee’ tips, niet iemand ook eens uit de brand te helpen. Vind een goede balans voor jezelf!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cursus ‘nee’ zeggen
Sluiten