Redactie
Redactie Baby 24 mei 2021

Darmkrampjes bij je baby: dit zijn de oorzaken én de oplossingen

Iedere pasgeboren baby huilt. En zeker in de beginperiode zijn huilbuien na het voeden geen uitzondering. Maar wat als niks helpt hem stil te krijgen? Dan zou het goed kunnen dat jouw baby last heeft van darmkrampjes. Lees hier alles over de oorzaken en oplossingen.

Natuurlijk heb je er wel eens van gehoord: darmkrampjes. Maar wat is dat nou precies? Hoe weet je of je baby daar last van heeft? En wat kan je er nou eigenlijk aan doen? Wanneer jouw kindje na het voeden hard, lang en ontroostbaar huilt, met zijn beentjes trapt, deze optrekt of juist helemaal strekt en een opgezet buikje heeft, kan je ervan uitgaan dat hij last heeft van darmkrampjes, ook wel uitgelegd als vastzittende lucht in de darmen. Voor de baby erg pijnlijk en ook voor de ouder erg vervelend, maar gelukkig geen medisch probleem.

Oorzaken van darmkrampjes

Darmkrampjes bij baby’s kan verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze moeten simpelweg nog wennen aan hun nieuwe taak: het verteren van voedsel. Daarnaast is overtollig lucht in de maag en darmen een grote boosdoener. Door gulzig drinken of veel huilen, krijgt je kindje meer lucht binnen dan nodig. Omdat de darmpjes nog niet goed ontwikkeld zijn, hebben ze moeite met het kwijtraken van overtollig lucht. Voeding kan ook een oorzaak zijn van krampjes. Te veel of te weinig voeding, overgevoeligheid of een allergie voor koemelk of voedingsstoffen in borstvoeding.

Eerste hulp bij krampjes

Aangezien darmkrampjes in de meeste gevallen na vier maanden verdwijnen, is het makkelijkste advies afwachten. Maar in de tussentijd zijn er een paar kleine dingen waarop je kan letten bij het voeden van je kindje, die het voor je baby en jou een stukje makkelijker maken.

 • Krampjes en borstvoeding?
  Geef je borstvoeding? Dan kunnen er stoffen in de voeding zitten waarvoor jouw kindje overgevoelig is. Je kan hier het makkelijkst achterkomen door een dagboekje bij te houden met wat je eet. Stoffen waar je op moet letten zijn onder andere scherpe kruiden, ui, knoflook, koffie, chocolade, koolzuurhoudende frisdrank en schaaldieren. En natuurlijk zijn roken en alcohol uit den boze!
 • Krampjes en flesvoeding
  Krijgt jouw kindje de fles? Het is altijd goed om eerst naar het drinktempo te kijken, 15-20 minuten is hiervoor goed. Wanneer het drinken sneller gaat, kan dit voor meer krampjes zorgen. Probeer je kindje ook tussentijds en na afloop te laten boeren. Het is ook belangrijk dat de speen steeds vol is. Als je flesvoeding geeft, kun je ook speciale voeding tegen krampjes kiezen. Als je de overstap overweegt naar andere flesvoeding, overleg dit dan altijd even met de huisarts of het consultatiebureau.

Praktische tips!

Ben je ten einde raad, lijkt niks te helpen en blijft je baby maar huilen? Misschien helpen de volgende praktische tips:

 • houd je kindje zo vaak mogelijk vast
 • verwarm het buikje van je baby met een kruik of warme doeken
 • doe je kindje in een warm bad
 • wrijf zachtjes over het buikje van je baby
 • houd je kindje vast met zijn buikje op je onderarm of over je schouder, zodat er lichte druk op het buikje staat

Het kan natuurlijk zijn dat niks helpt. Maak je dan vooral niet te veel zorgen. Darmkrampjes horen er in de meeste gevallen gewoon bij. Ze zijn vervelend, maar niet ernstig en gaan uiteindelijk vanzelf weer over. Maak je je toch zorgen? Neem dan even contact op met je huisarts.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Darmkrampjes bij je baby: dit zijn de oorzaken én de oplossingen
Sluiten