Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Stappenplan: dat lust ik niet!

Ieder kind lust weleens iets niet, maar als je kind bijna niets lust is dat erg vervelend. Is je kind een moeilijke eter en is het elke dag weer een uitdaging om hem zijn bord leeg te laten eten? Bekijk dan hier het stappenplan tegen weinig lusten.

Stap 1) Betrek je kind

Betrek je kind bij het boodschappen doen en laat hem helpen met koken. Als je kind zelf bezig is met het eten, vindt hij het leuker zijn eten op te eten. Laat hem ook zelf zijn eten opscheppen. Je kind kan erg tegen het eten op zien als jij  hem een heel bord opschept. Schep dus zeker niet te veel op!

Stap 2) Maak afspraken

Maak samen met je kind afspraken over het eten. Een regel zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat hij altijd een hap moet proeven. Ga ook samen na welke voordelen het heeft als je kind straks meer lust. Dat hij bijvoorbeeld meer zal genieten van eten of gemakkelijker bij vriendjes kan eten. En bedenk samen een beloning voor als hij zich aan de regels houdt.

Tip: lees ook het artikel 'Zo pak je een moeilijke eter aan!'

Stap 3) Gebruik een eetschema

Maak samen een schema met drie kolommen: wat je kind lekker vindt, wat hij lust en wat hij niet lekker vindt. Probeer niet vaker dan twee keer per week wat klaar te maken wat je kind niet lust. Houd de week wisselend door in balans te houden wat hij lekker vindt, lust en niet lust. Probeer ook niet vaker dan één a twee keer in de week iets nieuws. Zo stimuleer je je kind om dingen te proberen, omdat hij niet te vaak wordt uitgedaagd.

Stap 4) Wokken, bakken, stomen, koken

Bereid eten ook op verschillende manieren.  Zo went je kind aan de verschillende smaken en structuren. Misschien vindt je kind iets gekookt niet lekker, maar gebakken wel. Ben je bang dat je kind te weinig groenten binnen krijgt? Geef hem bijvoorbeeld wat snoeptomaatjes als gezond tussendoortje, om hem zo van zijn dagelijkse behoefte groente te voorzien.

Stap 5) Bied geen alternatief aan

Wil je kind zijn maaltijd niet op eten? Bied niet te vaak een alternatief aan en compenseer niet te veel. Door bijvoorbeeld een dikke schep appelmoes over het avondeten heen te doen, eet je kind het misschien wel, maar je lost er het uiteindelijke probleem niet mee op. Kinderen moeten namelijk soms wel tien tot vijftien keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan de smaak. 

Wist je dat… Volgens Amerikaanse onderzoekers is iets niet lusten voor 72 procent genetisch bepaald. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stappenplan: dat lust ik niet!
Sluiten