Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

De Apgartest

Binnen één minuut na de bevalling zal de verloskundige kijken naar de conditie van je baby. Ze observeert en voert de zogenaamde Apgartest uit, vernoemd naar Dr. Virginia Apgar. Deze test geeft inzicht in vijf onderdelen die de conditie van je baby bepalen. Ieder onderdeel wordt apart bekeken. Per onderdeel kan je baby 0, 1, of 2 punten scoren.

De Apgar-score wordt direct na de geboorte bepaald. Vijf minuten na de geboorte wordt deze herhaald om zeker te zijn van de uitkomst. Je baby heeft intussen de kans gekregen om even bij te komen. Het kan dus goed zijn dat je baby opeens beter scoort dan direct na de geboorte. Soms wordt de test nogmaals herhaald, zo'n twintig tot dertig minuten na de geboorte. Dit gebeurt alleen als je baby echt wat langer moest bijkomen van de bevalling.

Waarom een Apgartest?

Het lijkt misschien wat vroeg om je baby nu al een eerste cijferlijst te geven. Toch is het fijn voor de verloskundigen om een richtlijn te hebben. Voordat de Apgartest bestond was het voor verloskundigen soms moeilijk in kaart te brengen hoe de conditie van een baby was en of er reden tot ingrijpen was. Door de Apgar-score kan een verloskundige dus snel zien of er extra hulp nodig is. De meeste baby's scoren tussen de zeven en tien punten. Dit betekent dat een baby een normale tot goede conditie heeft. Al je baby tussen de vier en zes punten scoort, zal de verloskundige contact opnemen met het ziekenhuis om te overleggen. Waarschijnlijk wordt besloten om de baby nog even in de couveuse te leggen. Als je baby minder dan vier punten scoort heeft je baby spoedeisende hulp nodig.

Waar wordt naar gekeken?

1. Je baby's pols- en hartslag. De verloskundige luistert naar je baby's hartje. Als je baby 100 of meer hartslagen per minuut heeft, krijgt hij twee punten. Als je baby minder dan honderd hartslagen per minuut heeft, krijgt hij één punt. Als je baby's hartslag niet te horen is, krijgt hij nul punten.

2. Je baby's ademhaling. De verloskundige let op het huilen van de baby om de ademhaling te bepalen. Als je baby direct goed krachtig huilt, betekent het dat je baby's ademhalingsapparaat goed werkt. Hij krijgt dan twee punten. Als je baby wel huilt, maar zwak of onregelmatig, krijgt hij één punt. Als je baby hulp nodig heeft bij het ademen en dit niet zelfstandig kan, krijgt hij geen punten.

3. Je baby's bewegingen. De verloskundige kan aan de manier van bewegen van je baby zien hoe het gesteld is met zijn spiermassa. Zijn je baby's bewegingen krachtig, dan krijgt hij twee punten. Beweegt je baby slecht een beetje, of zijn de ledematen heel slapjes, dan krijgt hij één punt. Als je baby niet beweegt krijgt hij nul punten.

4. Kleur van je baby's huid. De kleur van je baby's huidje zegt veel over zijn gezondheid. Als je baby's longetjes goed werken, kunnen ze het bloed van genoeg zuurstof voorzien. Je baby zal dan een mooie roze huid hebben en krijgt twee punten. Als je baby's handen en voeten een beetje blauwig zijn krijgt hij één punt. Is je baby helemaal blauw, dan krijgt hij nul punten.

5. Je baby's reflexen. De verloskundige kijkt ook hoe je baby reageert op prikkels zoals aanraking, licht en geluid. De verloskundige merkt hoe jouw baby hierop reageert doordat zij hier veel ervaring mee heeft. Als je baby volgens de verloskundige goed op de prikkels reageert krijgt hij twee punten. Reageert je baby wel, maar niet volledig, dan krijgt hij één punt. Als je baby niet reageert krijgt hij geen punten.

Reageer op artikel:
De Apgartest
Sluiten