Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

De babykamer babyproof

Is die mooie commode wel veilig? En ruikt dat wiegje van zolder niet een beetje muf? Met onze handige checklist maak je binnen no time de kinderkamer babyproof! 

Algemene tips

  • Zorg dat de babykamer goed te verwarmen en te ventileren is. De ideale temperatuur van het kamertje is tussen de 16°C en 18°C ligt.
  • Zet de wieg en commode niet in de buurt van losse gordijnkoorden en elektriciteitssnoeren, van bijvoorbeeld een lamp of de babyfoon. Je kind kan eraan trekken of erin verstrikt raken.
  • Zet de wieg en commode niet te dicht naast de verwarming. Een baby raakt makkelijk oververhit of kan zich eraan branden.
  • Let bij het plaatsen van de wieg en commode op de inval van zonlicht en tocht. Fel licht en tocht zijn – zeker in bed of bij het aan- en uitkleden – niet prettig.
  • Hang een mobile buiten bereik van je kind. Het is om naar te kijken en niet om mee te spelen.
  • Leg niet te veel speelgoed, en liever helemaal geen grote knuffels in het bedje. Deze kunnen de ademhaling van je baby belemmeren.
  • Zorg er, in verband met struikelgevaar, voor dat er zo min mogelijk speelgoed op de grond rondslingert.

Commode
Wieg
Matras
Babyslaapzak
Dekentje

Commode

Achter- en zijkant van de commode hebben het liefst een opstaande rand met een minimale hoogte van drie centimeter. Je kunt de commode ook tegen de muur plaatsen of een aankleedkussen met opstaande randen gebruiken. Hang – om instabiliteit te voorkomen – geen spullen aan de zijkant van de commode. De afmetingen van het bovenblad zijn bij voorkeur: breedte minimaal 75 centimeter, diepte minimaal 55 centimeter en werkhoogte tussen de 90 en 105 centimeter. Het werkblad steekt enkele centimeters naar voren uit. De commode heeft geen gaten tussen de 5 en 12 millimeter. Commodes die voldoen aan de Europese norm voor aankleedtafels zijn voorzien van het nummer EN1221.

Wieg

Een veilige wieg voldoet aan de Europese norm EN 1130. Wanneer dit op de wieg staat weet je dat het goed zit. Zo’n wieg is minimaal 30 centimeter diep, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang. Het bedje heeft spijlen die tussen de 4.5 en 6.5 centimeter van elkaar afstaan, of een zijkant met een open structuur. De bodem is stevig en ventileert goed, bijvoorbeeld een lattenbodem. De verschillende onderdelen zijn stevig met elkaar verbonden. Het is belangrijk om er op te letten dat je kindje niet kan blijven haken achter sierknoppen en dergelijke. Deze versiersels maken het bedje misschien wel leuker om te zien, maar veilig is het allerminst. Een veilig bedje is glad afgewerkt en heeft geen scherpe punten of randen. Controleer vooral een rieten of rotan wieg goed op scherpe onderdelen. Let bij houten tweedehands wiegen op splinters en aantasting door houtworm of houtrot.

Matras

Een goed matrasje is stevig en minmaal acht centimeter dik. Vanzelfsprekend past het matras goed in het wiegje of ledikantje. Eventuele ruimte tussen de matras en de binnenmaat van de wieg of ledikant is niet groter dan twee centimeter. Als dit meer is, bestaat de kans dat je kind tussen het matras en de zijwand beknelt raakt. Gebruik geen matras met een plastic hoes. Plastic is warm en ventileert niet.

Babyslaapzak

Trek je kind bij het naar bed gaan het liefst een babyslaapzak aan. Die zorgt ervoor dat hij zich niet kan blootwoelen, kan omdraaien en of onder de dekens kan kruipen. Ook maakt zo’n slaapzakje het lastiger om uit zijn bedje te klimmen, wat de kans op een vervelende val weer verkleind. Babyslaapzakken zijn veel verschillende soorten en maten; met of zonder mouwen, gewatteerd en ongewatteerd. Een babyslaapzak is vaak warm genoeg om je kind lekker te laten slapen. Combineer een babyslaapzak daarom liever niet met een deken, zeker niet wanneer het een gewatteerd model is.

Let verder op het stiksel. Dat moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan – als het loslaat – de vingers van je klein afknellen. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn, anders kan je kindje in de babyslaapzak kruipen. Een veilige babyslaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit aan de achterzijde en opent van boven naar beneden.

Dekentje

Babydekentjes worden over het algemeen gemaakt van katoen, wol of synthetisch materiaal. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het voor de veiligheid niet uitmaakt welk dekentje je koopt, als het bedje maar kort en strak wordt opgemaakt. Je baby kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken.

Hoe veilig is jouw huis?

Merk jij het als er brand is in huis terwijl je slaapt? En is je gezin beschermt tegen koolmonoxidevergiftiging? Waarschijnlijk is het bestellen van bijvoorbeeld rookmelders iets waar je steeds maar geen tijd voor vindt. Bestel daarom nu snel en makkelijk via veilig.com en jij hebt de veiligheid in huis meteen goed geregeld. Wel nog even installeren natuurlijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De babykamer babyproof
Sluiten