Redactie
Redactie Shoppen 6 jun 2018

De babykamer inrichten

Het babykamertje inrichten is, naast namen verzinnen, één van de leukste dingen die je als aanstaande papa en mama mag doen. Wordt het kamertje roze, blauw of neutraal? Wordt de bezemkast omgebouwd of moet de computerkamer wijken voor de baby? En welke meubeltjes gaan er eigenlijk in zo’n kamertje?

Een babykamertje heeft vaak dezelfde ‘ingrediënten’. Je vindt er altijd wel een commode, een ledikant of wiegje. Daarnaast heeft een kamertje natuurlijk hetzelfde nodig als iedere andere kamer, een kast, lamp, behang, gordijnen en vloerbedekking. Moeilijker is de kleur en stijl van de kamer.

Welke stijl?

De stijl van de kamer hangt natuurlijk helemaal af van je eigen smaak. Als je weet of je een jongen of meisje krijgt, kun je natuurlijk gaan voor het klassieke roze of blauw. Maar een neutrale kamer kun je ook goed pimpen met leuke accessoires. Kies voor de kleuren en tinten die jij leuk vindt. Van zacht gekleurde bloemetjes tot felle, stoere kleuren, het mag allemaal. Bedenk wat voor sfeer je wilt creëren in de kinderkamer, blader tijdschriften door en maak een leuke sfeercollage. Dat maakt het shoppen makkelijker.

De meubeltjes

Begin op tijd met het uitzoeken en bestellen van meubeltjes voor de babykamer. Vaak is de levertijd tien tot twaalf weken en een matrasje in de hoek is geen optie voor je pasgeboren baby.  Schilder trouwens de muren ook al een paar maanden van te voren, zodat je baby niet in verfdampen hoeft te slapen.

Wiegje of ledikantje?

Een wiegje of ledikantje is een lastige keuze. Een wiegje is lief, schattig en ‘hoort’ bij een baby. Je kunt een wiegje ook makkelijk de eerste paar weken in je eigen slaapkamer zetten. Maar in een ledikantje past je baby langer, je hebt er dus meer aan. En met een hemeltje er boven is een ledikantje ook schattig en lief. Je baby’tje lijkt leuk extra klein in een groter bedje, maar ligt misschien wel minder knus. Welke keuze je ook maakt; zorg in ieder geval dat het bedje aan alle veiligheidseisen voldoet. Zet een wieg of bedje ook niet in de buurt van losse (gordijn) koorden en snoeren van elektrische apparaten (lamp, babyfoon, enzovoort). Je kind kan eraan trekken en erin verstrikt raken.

De commode

Een commode is onmisbaar in de babykamer. Je verschoont er je baby op, trekt hem op de commode andere kleertjes aan en droogt hem hier op af als hij in bad is geweest. Lekker praktisch dus. Vaak kun je de commode ook als kastje voor kleertjes, luiers en andere benodigdheden gebruiken.

Commodetips

  • Zet de commode niet op de tocht of midden in het zonlicht. Dit is niet prettig voor je baby.
  • Zorg ervoor dat de commode hoog genoeg is, tussen de 90 en 105 centimeter. Dit voorkomt rugpijnklachten. Kunnen je voeten ook onder de commode?
  • Een commode moet minimaal 75 centimeter breed en 55 centimeter diep zijn.
  • Zorg voor een aankleedkussen met verhoogde zijkanten, zodat rollen moeilijker is voor je baby.
  • Klapt het werkblad uit van de commode? Zorg dan dat je deze goed kunt vastzetten.
  • De commode moet glad afgewerkt zijn, zonder scherpe punten of harde randjes.
  • Heeft je commode wielen? Dan moet je er minstens twee goed vast kunnen zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De babykamer inrichten
Sluiten