Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

De babyprik: hoe & wat?

Je baby krijgt in zijn eerste levensjaar een behoorlijke hoeveelheid vaccinaties. Die vaccinaties worden samengevat onder de naam ‘de babyprik’. Maar wat is de babyprik precies? En waarvoor beschermt deze prik je baby?

De babyprik wordt ook wel de combinatieprik genoemd, omdat je kind in één keer voor verschillende ziekten wordt ingeënt. Namelijk voor Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio en Haemophilus influenzae type b. Daarnaast krijgt je baby ook nog een prik tegen Pneumokokken. De prikken zijn kosteloos en worden op het consultatiebureau gegeven op de leeftijden van twee, drie, vier en elf maanden.

Mama en Zo tip: Vraag je je af wat het consultatiebureau eigenlijk precies doet? Lees hier waarvoor je precies terecht kan bij het consultatiebureau. 

Bekijk hier het schema met alle vaccinaties die je kind op verschillende leeftijden moet krijgen.

Gebruikte afkortingen
D: Difterie                                               
P: Polio
Pneu: Pneumokokken                          
R: Rodehond        

Hib: Haemophilus influenzae type b    
HepB: Hepatitis B
K: Kinkhoest  
B: Bof                      
HPV: Humaan Papillomavirus
T: Tetanus     
M: Mazelen               
MenC: Meningokokken C  

Vaccinatieschema

Fase 1

0 maanden HepB*)     
2 maanden DKTP-Hib**) ***)  Pneu
3 maanden DKTP-Hib**) ***) Pneu
4 maanden DKTP-Hib**) ***) Pneu
11 maanden DKTP-Hib**) ***)  Pneu
14 maanden BMR MenC

Fase 2

4 jaar DKTP

Fase 3

9 jaar DTP BMR

Fase 4

12 jaar HPV (3X) ****)  

Toelichting op het vaccinatieschema
*) Kinderen van wie de moeder besmet is met het hepatitis B-virus (draagster), krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie. Bovendien krijgen zij vlak na de geboorte immunoglobulinen (kant-en-klare antistoffen).
**) Kinderen van draagsters (zie*) én kinderen waarvan één van de ouders afkomstig is uit een land waar hepatitis B veel voorkomt, krijgen vanaf 1 juni 2006 bij 2, 3, 4 en 11 maanden het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB waarin ook een vaccin tegen hepatitis B zit. Ook kinderen met het syndroom van Down die geboren zijn op of na 1 januari 2008 krijgen dit vaccin.
***) Kinderen die geboren worden op of na 1 augustus 2011 krijgen ook de volledige DKTP-Hib-HepB inenting.
****) Alleen voor meisjes. De vaccinatie tegen het humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is voor meisjes geboren op of na 1 januari 1997. In 2009 was er een eenmalige inhaalvaccinatiecampagne voor meisjes geboren in 1993 tot en met 1996. In 2011 worden meisjes uitgenodigd die in 1998 zijn geboren.

Mama en Zo tip: Heeft je kind iets onder de leden of wil je gewoon goed geïnformeerd zijn voor het geval dat? Lees dan de top 10 kinderkwaaltjes.

Uitbreiding combinatieprik
Alle baby’s die op of na 1 augustus 2011 geboren zijn worden voortaan standaard ingeënt tegen de zeer besmettelijke ziekte Hepatitis B. Voor deze wijziging werden alleen risicogroepen hier tegen ingeënt. Het Hepatitis B-vaccin wordt als onderdeel van de babyprik gegeven en bestaat dus nu uit DKTP-Hib-HepB.

Mama en Zo tip: Heeft jouw kleintje last van de bijwerkingen van de vaccinatie? Gebruik dan Tujababy Druppels van VSM Kind. Deze druppels versnellen het herstel na een vaccinatie en is geschikt vanaf 0 jaar. Het helpt de weerstand te verhogen en verzacht de gevolgen van vaccinaties, zoals het niet lekker voelen, huilen en een gewijzigd slaapritme.

Mogelijke bijwerkingen
Na de vaccinatie kan je baby last hebben van de vaccinatie. Er wordt tenslotte een vreemd stof ingespoten en het lichaam reageert daar op. De bijwerkingen zijn vaak mild en gaan na ongeveer twee dagen over. Klachten kunnen pijn, roodheid, zwelling op de plaats van de injectie, moeheid, verminderde eetlust, koorts, prikkelbaarheid, diarree en overgeven zijn. Mocht je baby erg ziek worden en je vertrouwt het niet? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Reageer op artikel:
De babyprik: hoe & wat?
Sluiten