Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

De berenklauw: een gevaarlijk plantje

Buiten spelen is natuurlijk heel gezond en leuk. Maar helaas liggen er altijd wat gevaren op de loer. Dat je op moet passen voor brandnetels, dat weten de meeste kinderen wel. Dat ze ook voorzichtig moet zijn met de berenklauw, is misschien niet bij iedereen bekend.

Hoe herken je de berenklauw?

De berenklauw is een plant die je overal kunt tegenkomen. Bijvoorbeeld in open velden, parken en bermen. Met zijn witte bloemetjes ziet de plant er onschuldig uit. Maar hoewel de plant zelf niet giftig is, is het sap van deze plant dat des te meer.

Pijnlijke verwondingen

Als de huid van je kind in aanraking komt met het sap van de berenklauw kan dat hele pijnlijke wonden opleveren. Het sap van de plant zorgt er namelijk voor dat de huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht. Zo erg zelfs dat je kind er brandwonden van kan oplopen.

Tip!: Is je kind in aanraking gekomen met de berenklauw, bedek die delen van de huid dan direct tegen de zon!

De verwondingen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een brandnetel, duurt het bij de berenklauw vaak even voor je er last van krijgt. Na 24 uur ontstaan er vaak rode branderige vlekken op de plek waar contact is geweest met de plant. Na een aantal uur zwellen de rode plekken op of worden het blaren. Ook is de huid vaak ontstoken en zie je duidelijke wonden. Het duurt vaak lang voordat de huid weer genezen is en meestal blijven er grijsachtige pigmentvlekken achter.

De wond behandelen

  1. Als de huid van je kind in contact is geweest met de berenklauw kun je het beste de huid wassen met veel water en zeep. Ook als het sap van de plant in de ogen is gekomen moet je de ogen goed uitspoelen.
  2. Vermijd een week lang contact met direct zonlicht.
  3. Behandel de blaren en brandwonden met brandwondenzalf en verbind de wonden.
  4. Raadpleeg voor de zekerheid altijd de dokter.

Tip!: Leer je kinderen hoe de plant eruit ziet en dat ze deze niet moeten aanraken. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Bron: RTLNieuws.nl /Infonu.nl

Reageer op artikel:
De berenklauw: een gevaarlijk plantje
Sluiten