Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

De eerste ademhaling

Als je baby niet te vroeg geboren is, zijn de longen helemaal ‘af’. In de buik oefende hij namelijk zijn longen al door slokjes vruchtwater te nemen. Er is alleen één verandering. Na zijn geboorte ademt je baby lucht in, in plaats van vocht. Lees meer over de eerste ademhaling van je baby. 

Je baby kreeg tijdens je zwangerschap zuurstof via de placenta, de moederkoek. Zijn longen vormden al wel longblaasjes, maar zaten nog dichtgeklapt. Op het moment dat je baby voor het eerst ademt, komt er lucht in die longblaasjes en openen zich in een snel tempo. Als je baby geboren is, krijgt hij voor de eerste keer zuurstof via zijn mond en longen. 

Tip: Je baby is geboren! Lees wat er met hem gebeurt na je bevalling

Je baby’s bloedsomloop tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijgt je baby nog geen zuurstof binnen via de longen. Hij krijgt namelijk zuurstof via de placenta en de navelstreng. De zuurstof komt direct in de aorta (lichaamsslagader) terecht. Je baby heeft dan overigens nog geen twee gescheiden hartkamers. Er bestaat wel een linker- en rechterhartkamer, maar deze zijn nog niet met elkaar verbonden. Er zit een klep tussen beide kamers die  één kant op kan. Deze klep wordt de foramen ovale genoemd. Het bloed kan wel van de rechter- naar de linkerkamer, maar niet andersom. De longen spelen dus nog geen rol bij je ongeboren baby.

Je baby’s bloedsomloop na zijn geboorte

Na zijn geboorte verandert de bloedsomloop van je baby. De bloedsomloop is de manier waarop het bloed door het lichaam van je baby gaat. En daarbij spelen het hart en de longen een grote rol. Als je kind is geboren en voor het eerst ademt, komt er zuurstof zijn lichaam binnen. Die zuurstof gaat naar zijn longen, waar zuurstofarm bloed is. Dat bloed is zuurstofarm, omdat het door je lichaam heeft gestroomd en de zuurstof op nodige plekken heeft afgestaan. De longen van je baby geven het bloed dan weer zuurstof. Dit zuurstofrijke bloed gaat naar de linkerhartkamer. Zijn hart pompt het bloed weer door zijn hele lichaam

Tip: Lees welke reflexen je baby al direct na zijn geboorte heeft. 

Je baby ademt echt voor de eerste keer!

Direct na de geboorte van je baby wordt de navelstreng afgeklemd om hem door te knippen. De zuurstoftoevoer die hij van jou kreeg stopt ineens. Dan stijgt het gehalte van koolstofdioxine in het bloed van je baby snel, waardoor zijn lichaam heftig reageert. Zodra je baby echt voor de eerste keer adem haalt, komt er ineens lucht in de longblaasjes en die openen zich snel. Ook de borstkas van je baby zet uit. Binnen een hele korte tijd kan je baby net zo ademhalen zoals jij! 

Reageer op artikel:
De eerste ademhaling
Sluiten