De eerste uren alleen met je baby

Redactie 7 jun 2018 Baby

Als je bevalling soepel is verlopen, mag je dezelfde dag nog naar huis. En dan…? Je krijgt geen gebruiksaanwijzing mee en de kraamhulp is er in de nacht ook niet meteen, help! Waar moet je de eerste uren opletten? Wij zetten het voor je op een rij.

De kleur van de ontlasting

In de eerste vierentwintig uur hoeft je kind maar één keer te plassen. Schrik niet als de urine oranje of rood van kleur is. Dit komt doordat de baby nog niet voldoende vocht binnen heeft gekregen. Bewaar de luiers waar je kind in heeft geplast. De kraamverzorgster controleert de urine en de hoeveelheid. Schrik ook niet van zwarte poep. Dit is de eerste dagen heel normaal. Controleer ook altijd na het verschonen even de navelklem. Zit hij nog goed en bloedt het niet?

De juiste lichaamstemperatuur

Je baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Het is daarom belangrijk dat je zijn temperatuur regelmatig opneemt. De temperatuur is goed als hij tussen de 36.5°C en 37.5°C ligt. Soms heeft je kind wat hulp nodig om warm te blijven. Maak een kruik als…

  • De lichaamstemperatuur lager is dan 36.5°C (geef twee kruiken)
  • De lichaamstemperatuur lager is dan 36.8°C (geef een kruik)

Meet na een uur opnieuw de temperatuur. Is die hoger dan 37,3°C? Bouw dan de warmte langzaam af en controleer de temperatuur na een uur opnieuw. Leg een kruik altijd tussen de dekens of op het bedje in een daarvoor bestemde zak.  

Je baby voeden

Geef je borstvoeding? Voed je baby dan om de drie uur en leg hem aan als hij huilt. Ook bij flesvoeding houd je om de drie uur voeden aan. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor het klaarmaken en geef je kind tien cc per keer. Maak je geen zorgen als je kind geen honger heeft. Dit komt vaak voor na de eerste uren van de bevalling. Ook kan je kind wat overgeven of voeding teruggeven.

Het bedje klaarmaken

Maak het bedje kort aan de onderkant op. Zo kan je baby niet met zijn hoofdje onder de dekens zakken. Gebruik alleen een wollen en katoenen dekentje en leg geen andere voorwerpen in het bed. Bekijk hier meer tips voor veilig slapen »

Je baby's slaaphouding 

Leg je baby de eerste vierentwintig uur op zijn zij en wissel van zij na iedere voeding. Let er op dat je baby niet op zijn buik rolt. Na de eerste vierentwintig uur mag je kindje op zijn rug liggen. Meer weten over je kind zijn slaaphouding? Bekijk ons artikel over veilige slaaphoudingen »

Schakel hulp in als:

  • Je baby tijdens de voeding of het slapen blauwe lipjes krijgt.
  • De navelstreng bloedt.
  • Je kind na vierentwintig uur nog niet gepoept of geplast heeft.
  • De temperatuur van je kind na een uur niet veranderd is en je bovenstaande aanwijzingen hebt opgevolgd. Of als de temperatuur onder de 36.5°C graden komt en boven de 37.5°C
Reageer op artikel:
De eerste uren alleen met je baby
Sluiten