Redactie
Redactie Gezin 20 dec 2018

De feestdagen met een baby: zo pas je het op jullie ritme aan

De kerstbomen zijn massaal weer opgetuigd en Oud en Nieuw staat voor de deur. Vol verwachting klopt ons hart, maar we weten niet zo goed of dat nou van plezier of stress is. Want hoe ga je de feestdagen doorkomen met je baby en z’n ritme?

Laten we alvast één ding zeggen: it’s the most wonderful time of the year. Dus probeer er gewoon lekker van te genieten en doe vooral waar jij én de baby je goed bij voelen.

Houd er rekening mee waar je de feestdagen viert

Thuis, bij familie of ergens in the middle. Als je het echt goed doet worden de eerste ‘waar-vieren-we-kerst-groepsapps’ in de zomer al aangemaakt. Want, waar vieren we kerst is elk jaar weer een zéér belangrijke vraag. En nu jullie een baby hebben is het helemaal van belang. Thuis kun je je nog enigszins aan het ritme van je baby houden, maar ga je ergens anders kerst vieren dan kan dat toch lastiger worden. Is er nog niks besloten in jullie groepsapp? Misschien heb je wat aan het volgende:

Thuis

Vier de feestdagen bij jullie thuis, zodat jullie het ritme van de baby makkelijker kunnen aanhouden. Ook is het fijn dat je het eigen vertrouwde bedje in de buurt hebt staan. Om te zorgen dat je niet allemaal extra taken hebt, kun je overleggen dat iedereen wat doet voor het feest. De maakt bijvoorbeeld het voorgerecht, de ander zorgt voor het drinken en weer iemand helpt met de tafelversiering. Handig!

Bij familie (of ergens anders)

Ga je toch naar familie, kijk dan eens of je kunt blijven slapen. Je verlengt het feestje en je hoeft je geen zorgen te maken dat je van hot naar her rent met de baby. Dat noemen we nog eens win-win. Nog een win-win situatie: laat je baby er logeren. Kunnen jullie de volgende ochtend lekker uitslapen.

Voor de dutjes tussendoor: neem een campingbedje of de kinderwagen mee voor het geval opa’s, oma’s of vrienden geen bedje hebben staan. Neem ook spulletjes als de eigen pyjama, slaapzak en de knuffel van je kleintje mee om het slapen wat gemakkelijker te maken.

Bepaal hoe je de feestdagen viert

Ga je voor de full Christmas experience óf wil je alleen even sfeer proeven? Wil je naar meerdere locaties of blijf je op één plek? Als je dat weet kun je kiezen of je het groots aanpakt of dat je alleen naar een diner, brunch of borrel gaat. Plan het dan zo om het ritme van de baby heen. Misschien kan de kleine wel mee brunchen voordat-ie z’n slaapje doet. Of proosten jullie samen op de feestdagen.

Bereid je voor op de dag

Met een baby ben je natuurlijk altijd voorbereid, maar rond de feestdagen pak je het extra goed aan. Misschien spreekt het voor zich, maar met alle kerstdrukte kun je wel eens wat vergeten. Zorg daarom dat je de draagzak of kinderwagen altijd bij je hebt, zodat jullie gewoon je ding kunnen doen. Pak de (luier)tas van te voren in. En je kunt beter teveel dan te weinig meenemen zeggen wij dan. Neem ook wat speelgoed mee en zorg voor je baby’s eigen 3-gangen diner.

Zorg voor frisse lucht

Je kiest ervoor om kerst buiten de deur te vieren, maar het blijkt dat je baby er toch niet zo lekker op gaat. Je ziet je familie denken: ‘mag hij uit?’ Ga op dat moment even een frisse neus halen. Zo kan de baby even slapen en maken jullie alvast weer een plekje vrij voor de volgende schaal met hapjes.

Plan de activiteiten om het ritme van je kleintje

Tijdens de brunch of het diner ligt de kleine lekker te slapen en kunnen jullie doen wat jullie willen. Laat eerst de baby eten op z’n eigen tijd. Als je zelf wat te eten meebrengt (of in huis hebt) kun je dat makkelijk klaarmaken en geven. Begin zelf met het feest als je je kleintje naar bed hebt gebracht.

Ben je bij anderen en wordt het iets té gezellig (of juist niet): hoera voor de baby! Je hebt een goed excuus om op tijd naar huis te gaan.

Kies voor jezelf tijdens de feestdagen

Heb je toch niet zo’n zin of wordt het té druk? Wees niet bang om je grenzen aan te geven. Of kies ervoor om lekker samen thuis te blijven en geniet van jullie eerste kerst als gezinnetje. Dat is ook speciaal. En als de kleine op bed ligt hebben jullie weer even we-time.

Hoe ga jij de feestdagen doorbrengen met je baby? Deel je tips op het Mamaforum!

Reageer op artikel:
De feestdagen met een baby: zo pas je het op jullie ritme aan
Sluiten