Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

De gezinsauto

Met een kleine (op komst) wordt het misschien tijd om je leuke – maar onbetrouwbare – karretje in te ruilen voor een échte gezinswagen. Een flinke investering, want een ruime auto kost makkelijk €25.000, terwijl je wel meer uitgaven aan je hoofd hebt. Aan de aanschaf van een nieuwe auto gaan heel wat zorgen en discussies vooraf. Want zowel papa, als mama moet er in kunnen én willen rijden!

Voor je een auto aanschaft, bepaal je uiteraard eerst je budget. Is dat toereikend van een nieuwe auto, of ben je ‘veroordeeld’ tot een occasion? Een nieuwe auto is vanzelfsprekend duurder. Groot voordeel is dat je kunt keuzen uit 101 uitvoeringen en je door gebruik van de modernste techniek en vaak schoner, zuiniger en veiliger rijdt. Bij een tweedehands kun je vaak voor hetzelfde geld in een duurdere klasse – dus grotere – auto rijden. Bovendien zijn auto’s tegenwoordig al lang niet meer versleten met 100.000 kilometer op de teller. 

Zuinig

Om een indruk te geven van wat autorijden kost heeft de ANWB van zo’n 450 nieuwe personenauto’s een autokostenbegroting gemaakt. Hierin zijn de totale autokosten – per maand en per kilometer – uitgerekend. Een grote variabele is de brandstofkeuze. Wordt het benzine, diesel, LPG of misschien wel een hybride? Wat uiteindelijk het meest voordelig is, hangt helemaal af van je rijgedrag.

Veiligheid

Het spreekt voor zich dat – welke auto je ook kiest – de auto veilig is. Let bij een gezinsauto bijvoorbeeld extra op extra’s zoals centrale deurvergrendeling, ESP (dit systeem herkent een noodsituatie en houdt de auto stabiel ) ABS (dit systeem zorgt ervoor dat de auto tijdens remmen bestuurbaar blijft ) en IsoFix voor kinderstoeltjes. Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor bevestiging van kinderzitjes in auto’s. Een Isofix zitje is voorzien van passende grijphaken die verankerd worden in de Isofix bevestigingspunten van de auto.

Slimme indeling

In een gezinswagen draait alles om ruimte, ruimte en nog eens ruimte! Ruimte voor de inzittende – minimaal vijf, of misschien wel zeven, zitplaatsen – en ruimte voor alle bagage. Het is dus reuze handig als de achterbank verschuifbaar en/of in te klappen is.

Reageer op artikel:
De gezinsauto
Sluiten