Marleen Staal
Marleen Staal Gezin 12 apr 2019

De grote schoonmaak: zo houd je de woonkamer spik en span

Kruimels op de bank, stof op de tv en een kleverige afstandbediening. In de woonkamer wordt volop geleefd. Dus wordt alles ook razendsnel vies. Zeker met kinderen in huis. Dus is het fijn om snel klaar te zijn met het schoonmaken van de woonkamer. 

Als het niet de keukentafel is, is het wel de bank waar het hele gezin samenkomt. Extra belangrijk om de woonkamer zo nu en dan eens te onderwerpen aan een grondige schoonmaak. Deze hacks kunnen jouw daar goed bij helpen.

De bank

Het schoonmaken van je bank is een belangrijk klusje. Je bank gaat langer mee als je deze goed verzorgt en dus kan je er ook langer van genieten. Maak eerst je bank stof- en kruimelvrij met de stofzuiger. Haal – als dat kan – de kussens van de bank zodat je in elke hoekje goed erbij kan.

Daarna kun je grondiger te werk gaan. Bij een stoffen bank kun je – jawel – shampoo heel makkelijk gebruiken om het textiel mee te reinigen. Het maakt niet uit elk welke shampoo, maar pas op met zilvershampoo. Wrijf wat shampoo op een hardnekkige vlek, masseer dit in met een vochtige doek en haal het weg met een schone doek.

Als je stoffen bank niet meer zo fris ruikt kun je een beetje schoonmaakazijn gebruiken. Mix één deel schoonmaakazijn met één deel water en gebruik een plantenspuit om dit op je bank te spayen. Laat dit goedje een nacht intrekken. Stinkt je bank nog steeds? Spray dan nog een keer je bank in.

Het vloerkleed

Stof kan zich erg goed nestelen in stof en tapijt. Je vloerkleed is dan ook een bron van stof. Met een stofzuiger kun je elke week het grootste gedeelte wegkrijgen, maar er blijft altijd nog wat achter.

Het werk dat professionele tapijtreinigers ook doen, kun je heel makkelijk nabootsen. Meng één deel azijn met tien delen water. Borstel met een stevige spons, borstel of doek dit goedje op je tapijt. Zorg dat je tapijt niet doordrenkt is met dit azijnmengsel. Laat het tapijt een uur drogen, zet daarbij even de ramen open zodat het proces wordt versneld, en klaar is je tapijt.

Wil je nóg grondiger te werk gaan? Investeer dan eens in een stoomreiniger. Dit apparaat neemt een hoop handelingen weg. Het enige dat je hoeft te doen, is je reiniger – na het stofzuigen – te vullen met water en een beetje schoonmaakmiddel voor tapijten. Haal je reiniger langs het tapijt en laat alles goed drogen.

Televisie 

Je televisie is een apparaat dat je misschien wel dagelijks gebruikt. Vaak is het een groot ding die ook veel stof vangt. Dat is jammer, want het is niet zo lekker tv kijken als er vlekken of stofvlokken op het scherm zitten.

Er bestaan speciale reinigingsproducten oor je televisie, zodat het materiaal niet kapot gaat door verkeerde chemicaliën. Maar de beste manier om je scherm mee schoon te maken is gewoon een goed microvezeldoekje,

Zet alle apparaten uit, van je tv tot alle kastjes. Maak je microvezeldoekje een beetje nat (niet te veel water!) en neem het scherm van je tv af. Neem ook gelijk de randen goed mee en je tv kan weer eventjes mee.

Verlichting

Of je nu een lampenkamp hebt of een grote glazen gloeilamp, lampen zijn gek op stof. Maar elke lamp is gemaakt van een ander materiaal en vergt weer andere schoonmaak methoden.

Heb je een stoffen lampenkap? Die kun je makkelijk schoonmaken met een kledingroller. Een gewone gloeilamp neem je af met een plumeau en als je echt alles goed schoon wilt krijgen, dan gebruik je een beetje afwasmiddel en lauw water. Zorg wel dat je het glas van de lamp gelijk droogt, anders krijg je lelijke blekken, Heb je een lamp gemaakt van roestvrijstaal? Dan moet je na het schoonmaken even met een theedoek het materiaal streepvrij maken.

De tafel

In elke woonkamer staat er eentje: een salontafel. Hoe vaak je ook roept dat er onderzetters moeten worden gebruikt en dat iedereen zijn rotzooi opruimt, het gebeurt nooit. Dus schoonmaken is een must.

Schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, soda of groene zeep zijn prima geschikt voor tafels die gemaakt zijn van hout. Vooral groene zeep werkt bij alle houtsoorten goed.

Staan de kringen in je houten blad? Geen paniek, met een beetje Vaseline of ander vet smeer je een beetje wat op de kringen. Laat dit een nachtje intrekken en de volgende dag zijn de kringen minder!

Wat te doen bij kaarsvet

Zeg je woonkamer, dan zeg je kaarsjes. Die vrolijken de boel elke avond weer op. Met kinderen is de kans groot dat er weleens wat kaarsvet wordt gemorst hier en daar.

Glad oppervlak

Is er wat kaarsvet gevallen op een glad oppervlak zoals je tafel of de vloer? Laat het kaarsvet eerst wat opdrogen voordat je met een warme spong het probeert weg te halen. Eventueel kun je een ruitenkrabbertje gebruiken of een scheermesje, maar wat je ook doet blijf weg van mesjes.

Is het kaarsvet te hardnekkig? Met een föhn kun je het kaarsvet wat soepeler krijgen. Als het kaarsvet is gesmolten dep je het heel makkelijk weg met een stukje keukenpapier.

Als je het ook zat bent dat langwerpige kaarsen altijd restjes achterlaten in een kaarsenhouder, kun je een volgende keer een beetje Vaseline in de kandelaar smeren. Dan kun je restjes kaars heel makkelijk verwijderen als je kaars is opgebrand.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De grote schoonmaak: zo houd je de woonkamer spik en span
Sluiten