Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

De gynaecoloog

Wanneer je zwanger bent van een meerling of er een grote kans op complicaties is, wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog. Ook wanneer er al complicaties zijn, wordt de gynaecoloog er bijgehaald. De gynaecoloog behandelt dus met name risicobevallingen. Laat je niet van slag brengen als je wordt doorverwezen naar een gynaecoloog. De meeste vrouwen worden namelijk uit voorzorg doorverwezen. Het betekent dus niet dat er iets ernstig mis is met de baby!

Een gynaecoloog is een arts. Hij is dus bevoegd en bekwaam om ingrepen te doen die de verloskundige niet kan en mag doen. Een verloskundige is geschoold om een normale zwangerschap te begeleiden. Een gynaecoloog weet alles over de normale zwangerschap, maar ook over de afwijkingen op een normale zwangerschap. Een gynaecoloog werkt samen met zijn collega's in het ziekenhuis. Als jij dus aan een ziekte of aandoening lijdt die mogelijke complicaties kan veroorzaken bij de zwangerschap, overlegt hij met de specialist waar jij naar toe gaat.

Wanneer ga je naar een gynaecoloog?

Zodra er sprake is van een risicozwangerschap of risicobevalling zal de verloskundige je doorsturen naar de gynaecoloog. Dit zijn de tien meest voorkomende risico's:

  1. Als je een meerling verwacht
  2. Als je een miskraam dreigt te krijgen
  3. Als je bloed verliest
  4. Als de baby niet goed voor de baarmoeder ligt
  5. Als de baby niet naar behoren groeit
  6. Als de placenta verkeerd ligt
  7. Als je een te hoge bloeddruk hebt
  8. Als je zwangerschapsdiabetes hebt
  9. Als je ernstige bloedarmoede hebt
  10. Als de weeën te vroeg komen.

Eens naar de gynaecoloog, altijd naar de gynaecoloog?

Nee! Als moeder ben je geneigd om je zwangerschap te vergelijken met de vorige zwangerschap die je mee hebt gemaakt. Logisch, maar niet juist. De ene zwangerschap hoeft niet op de andere te lijken. Wel kan het zijn dat je wat intensiever in de gaten wordt gehouden door de verloskundige als er complicaties bij de vorige zwangerschap geweest zijn. Het is ook niet zo dat je bij de gynaecoloog blijft als je bent doorverwezen door de verloskundige. Soms geeft de gynaecoloog advies en ga je direct weer 'terug' naar de verloskundige. Andere keren ga je voor een aantal keer naar de gynaecoloog, en daarna weer 'terug' naar de verloskundige.

Keizersnee

Het kan zijn dat je geen vaginale bevalling kunt hebben. Soms weet je dit al van te voren, soms wordt er op het laatste moment besloten een keizersnee toe te passen. Het besluit tot een keizersnee wordt genomen door de gynaecoloog, in overleg met de verloskundige. De keizersnee wordt gedaan door de gynaecoloog.

Ander gynaecologenwerk

Een gynaecoloog is een vrouwenarts. Hij doet dus veel meer dan alleen zwangerschappen en bevallingen begeleiden. Soms staat hij aan de wieg van een nieuw leven. Vrouwen die niet zwanger kunnen worden en een IVF behandeling overwegen gaan ook naar de gynaecoloog. Een gynaecoloog is dé specialist voor alle vrouwelijke organen. Als je ooit last krijgt van een van deze organen wordt je door de huisarts naar hem doorverwezen.

Reageer op artikel:
De gynaecoloog
Sluiten