Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

De huisarts

In principe speelt de huisarts geen directe rol bij de begeleiding van een zwangerschap. Die taak is weggelegd voor de verloskundige, behalve als je in een gebied woont waar er geen verloskundigen zijn. Toch is er wel een indirecte rol voor de huisarts weggelegd. Als jij namelijk ziek wordt terwijl je in verwachting bent, zal de huisarts hier rekening mee moeten houden bij het voorschrijven van geneesmiddelen.

Zodra je weet dat je zwanger bent, informeer je de huisarts. Dit kan telefonisch. De huisarts zet dit in je dossier. Hij zal rekening houden met de zwangerschap als hij bijvoorbeeld medicijnen voorschrijft. Je kunt natuurlijk ziek worden terwijl je zwanger bent. Denk maar eens aan een keelontsteking of een andere ziekte waartegen je antibiotica voorgeschreven kunt krijgen. Niet alle antibiotica zijn goed voor zwangere vrouwen. De huisarts is precies op de hoogte van de medicijnen die jij wel en niet mag hebben.

Tip! Informeer je apotheek over je zwangerschap. Ook zij houden hier rekening mee!

Al die klachten…

Als je zwanger bent, kun je opeens last krijgen van allerlei klachten. Als je twijfelt of dit normaal is, bel je de verloskundige op. Zij kan je vertellen of jouw kwalen bij de zwangerschap horen. Bij twijfel zal zij je adviseren contact op te nemen met de huisarts. Een veel voorkomend kwaaltje dat óf aan de zwangerschap óf aan iets anders kan liggen, is een blaasontsteking. Als je zwanger bent ga je in sommige periodes nu eenmaal vaker naar het toilet. De pijn die je normaal voelt bij een blaasontsteking voel je vaak niet of minder als je zwanger bent. Bovendien is het moeilijker om de plasbuis helemaal te legen als je zwanger bent. Tijdens een zwangerschap is een blaasontsteking dus zo over het hoofd gezien. Als je twijfelt lever je wat urine in bij de huisarts. Met een simpele test kan hij zien of het inderdaad een blaasontsteking is en de juiste medicijnen voorschrijven.

Huisbezoek

In de kraamtijd kan het zijn dat je huisarts bij je op bezoek komen of dat hij telefonisch contact met je opneemt. Ten eerste om de nieuwe wereldburger te ontmoeten of jou te feliciteren. Ten tweede om te kijken of alles goed gaat met jou en met je baby. Sommige huisartsen controleren de baby uitvoerig. Andere huisartsen bekijken de baby alleen van een afstandje en vragen aan jou hoe het met de baby gaat. Dit hangt van je huisarts af.

Als je het even niet meer ziet zitten

Ook de huisarts heeft een luisterend oor. Hij begrijpt dat zwangere vrouwen vaak veel op hun bordje hebben. Veel vrouwen gaan opeens twijfelen aan dingen waar ze nooit eerder aan twijfelden. Hun relatie, de familiebanden, de manier waarop ze in het leven staan. Je huisarts luistert naar je verhaal en kan je gerust stellen. Hij zal je vertellen dat veel vrouwen twijfels krijgen en dat het heel waarschijnlijk vanzelf over gaat. Hij kan je ook adviseren om met een deskundige te gaan praten.

Reageer op artikel:
De huisarts
Sluiten