Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 4 nov 2019

De kraammand: hét cadeau voor de nieuwe moeder

De kraamperiode is een bijzondere, emotionele en onvergetelijke periode. Reden genoeg om daar een feestje van te maken. Verras de nieuwe moeder met een kraammand vol cadeaus.

Wat is een kraammand?

De kraammand is van oorsprong een Brabantse traditie, maar vandaag de dag is de deze bekend in heel Nederland. In de cadeaumand zitten acht tot tien cadeaus voor de mama en baby: één voor elke dag van de kraamperiode. Maar je kunt de kraammand ook uitbreiden, met bijvoorbeeld cadeaus voor de hele eerste maand. Online zijn veel kant-en-klare kraamcadeaus te vinden, maar het allerleukste is natuurlijk om er zelf een te maken.

Acht tot tien cadeautjes in één

Het is best lastig om een mooi kraamcadeau te geven, omdat zijn zoveel leuke dingen te koop zijn dat je vaak moeilijk kunt kiezen. Het geven van een kraammand heeft een groot voordeel: je hoeft niet één cadeau te kiezen, maar je kunt acht tot tien leuke cadeautjes geven. Dat hoeft niet per se duur te zijn, want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt kleine cadeautjes in de mand doen, of gezamenlijk grotere cadeaus geven. Maar wat stop je allemaal in de mand?

Cadeaus voor de baby, de moeder en de vader

De meeste kraammanden zijn speciaal gemaakt voor de moeder. Zij is immers degene die zwanger is geweest en heeft gebaard. Een beetje extra aandacht voor de jonge moeder is daarom geen gek idee. Maar er zijn geen echte regels, dus je kunt de kraammand helemaal samenstellen zoals jij dat zelf wilt. Wil je cadeaus kopen voor het hele gezin? Dit zijn de leukste ideeën.

Cadeaus voor de baby

Voor de baby kun je kleding, speelgoed, luiers, een sieraad, verzorgingsproducten of een mooi schilderij of poster kopen. Een baby is maar heel kort klein, dus denk eens aan cadeaus die ook leuk zijn als de baby zes maanden, of zelfs een jaar is. De meeste cadeaus focussen zich namelijk alleen op de eerste maanden. Vaak worden er rompertjes, slabbetjes, knuffeldieren en sokjes gegeven. Dus kijk liever eens wat verder dan het meest voor de hand liggende.

Verwensetje voor de mama

De mama kan na de zwangerschap en bevalling wel wat extra liefde gebruiken. Dit kun je geven in de vorm van tegoedbonnen, kleding, een massage, een pedicure, selfcare producten, kleding, een magazine, lekker eten of een mooi boek.

Een cadeau voor het gezin

Vooral als de baby het eerste kind is, verandert de gezinssituatie compleet: de ouders gaan van stelletje, naar ouders. Dat kan soms best een shock zijn. Door mooie cadeaus te geven, kun je de overgang van stel naar gezin wat soepeler maken en de gezinsband stimuleren. Denk aan een tegoedbon voor een familieuitje, een familiefoto, matching familiekleding of mooie inspirerende boeken over gezinnen of ouders. Andere leuke cadeaus zijn babymassage-boeken, badproducten om met z’n allen in bad te gaan, of een tegoedbon voor een ontbijt op bed.

Cadeaus voor de papa en mama samen

Het is belangrijk dat de jonge ouders ook tijd blijven maken voor elkaar. Daarom is het ook erg leuk om een cadeau te kopen waar de jonge ouders iets aan hebben. Geef ze een avondje bankhangen met bubbels en popcorn, een masseur aan huis, mijlpaalkaarten, of een mooi boek waar ze samen herinneringen kunnen invullen.

De laatste stap: het inpakken van de kraammand

De kraammand kun je mooi versieren en ook de cadeaus pak je natuurlijk apart in. Let op dat je de mand pas koopt als je weet welke cadeaus je gaat geven. Het is zonde als je een mand koopt die je achteraf niet kunt gebruiken, omdat de cadeaus er niet inpassen. Je kunt de kraammand ook vervangen voor een kinderstoel, een tafeltje, een hobbelpaard of een koffertje.

Lees ook:

  • Kraamcadeau’s: met deze 10 cadeau’s maak je nieuwe moeders écht blij
  • Reageer op artikel:
    De kraammand: hét cadeau voor de nieuwe moeder
    Sluiten