Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

De kraamverzorgster

Als je bevallen bent, heb je je rust hard nodig. Het enige wat je dan wil, is naar je baby kijken, hem knuffelen en zelf weer energie opbouwen. De kraamverzorgster helpt je in deze kraamtijd, maar wat doet ze precies? 

Twee maanden voor je uitgerekende datum zal er een verpleegkundige van de thuiszorg bij je langs komen. Ze zal je vragen hoe lang en hoeveel uur per dag je kraamzorg wilt hebben. Kijk dus eerst even in de verzekeringspolis om te controleren op hoeveel uur je recht hebt. Ook probeert ze iemand te vinden die bij je past.

Tip: Lees hier onze tips voor een rustige kraamtijd.

De taken van de kraamverzorgster:

  • Ze helpt bij de bevalling, wanneer je thuis bevalt. Ze ondersteunt jou, maar is er ook om de verloskundige te helpen. 
  • Gedurende de kraamtijd kijkt ze hoe het met jou en je baby gaat. Ze geeft dit door aan de verantwoordelijke verloskundige.
  • Ze verzorgt jou en je baby. Ze controleert jullie temperatuur, bekijkt de ontwikkeling van je baby en controleert dagelijks de stand van de baarmoeder.
  • Ze geeft je informatie en weet vaak allerlei handige tips omdat ze al jaren moeders en baby's ziet. 
  • Ze zorgt voor het bezoek, je partner en je andere kinderen.
  • Ze doet het huishouden.  

Vijf-uurs-zorg 

Het kan zijn dat je geen recht hebt op volledige kraamverzorging. Je komt dan waarschijnlijk in aanmerking voor vijf-uurs-zorg. De kraamverzorgster komt dan, het woord zegt het al, vijf uur per dag. In die uren kan ze natuurlijk niet alles doen wat ze normaal in acht uur zou doen. Daarom zal ze in mindere mate voor andere mensen, zoals het kraambezoek, zorgen. Je baby en jij zijn tenslotte het belangrijkste. Het huishouden beperkt ze dan tot de kraamkamer, de babykamer, de WC en badkamer.

Tip:  Wat als de kraamverzorgster na de kraamtijd weggaat? Lees hier hoe je dit oppakt.  

Reageer op artikel:
De kraamverzorgster
Sluiten