Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Je baby: ogen & oren

Als je baby je aankijkt met zijn grote blauwe ogen, smelt je waarschijnlijk meteen. Maar hoe komt het eigenlijk dat alle baby's bij de geboorte blauwe ogen hebben. En wat moet je doen als je new born last heeft opgezwollen oogjes of oogsmeerWist jij trouwens dat bijna alle baby's scheel kijken en dat overmatig oorsmeer bij je baby heel normaal is.

Alle baby's worden geboren met helder blauwe ogen. En dat blijft zo de eerste zes maanden, zelfs als je partner en jij donkere ogen hebben. Je zult geen drastische verandering zien als je baby een half jaar is. Ogen veranderen geleidelijk. Vaak zie je óf aan de binnenkant (tegen de pupil aan) óf aan de buitenkant (tegen het oogwit aan) de eerste veranderingen optreden. In de maanden daarna zal je baby zijn eigen oogkleur aannemen. Wil je alvast een voorspelling doen? Hierbij een korte en simpele les genetica. Houd er wel rekening mee dat deze zo versimpeld is, dat het een grote kans berekent, maar geen absoluut antwoord geeft.

Jullie DNA

Bij genetica wordt rekening gehouden met het doorgeven van genetische informatie van zowel de man als de vrouw. Allebei geven ze genetisch materiaal door; de vrouw via de eicel, de man via de zaadcel. De samensmelting van deze genetische materialen is in de buik, bij de bevruchting gebeurt. Op jouw genetisch materiaal – en dat van je partner – zit soms op de zelfde plaats als het chromosoom (de streng met erfelijke informatie) andere informatie. Jij geeft blauwe ogen door, je partner bruine. Of jij geeft dunne haren door, je partner dikke haren. Meestal is het zo dat een van beide eigenschappen recessief is, en de andere dominant. Een dominante eigenschap zie je in je baby terug. De recessieve heeft je baby wel in zijn DNA, maar zie je niet aan de buitenkant. Over het algemeen is donker dominant en licht recessief. Dit geldt ook voor de kleur van de ogen. Als een van jullie donkere ogen heeft, heb je een grote kans dat je baby ook donkere kijkers krijgt. Een grote kans, want donkere ogen zijn onvolledig dominant. Er is dus een kansje dat je baby tóch blauwe ogen heeft.

Opgezwollen oogjes

Soms heeft een pasgeboren baby opgezwollen oogleden. Het komt zelfs voor dat hij in de eerste minuten na de geboorte zijn oogjes bijna niet open kan doen. Dit komt door de druk die er op zijn hoofdje heeft gestaan toen hij in het geboortekanaal vast zat. De zwelling trekt vanzelf weg. Vaak zie je er niets meer van als je baby een dag oud is.

Rode vlekjes in de oogjes

Het kan zijn dat je een klein, vaak driehoekig, bloedvlekje in het wit van je baby's oogjes ziet. Dit zijn gesprongen bloedvaatjes. Klinkt erg, maar het is totaal onschuldig. Ook deze vlekjes komen door de druk die er op je baby's oogjes heeft gestaan toen hij vast zat in het geboortekanaal. Net als bijna alle vlekjes in je baby's gezichtje verdwijnen deze vanzelf. Je baby heeft  er geen last van en er is dus geen behandeling nodig.

Troep uit de oogjes

Soms komt er afscheiding uit je baby's oogjes. De afscheiding is vaak geel van kleur, maar kan ook wit zijn. Misschien plakt de afscheiding de oogjes van je baby vast, waardoor hij ze moeilijk kan openen. Je kunt je baby's oogjes schoonmaken met afgekoeld gekookt water. Door het water te koken dood je de bacteriën die in kraanwater zitten. Laat het water goed afkoelen, want baby's kunnen zich al verbranden aan water dat voor ons lauw aanvoelt. Koud water gebruiken dus! Doop een punt van een zachte hydrofiele luier in dit water en veeg zijn oogjes voorzichtig schoon. Dit doe je door van buiten naar binnen te wrijven. Richting de neus dus. Als de troep aanhoudt ga je even langs de huisarts. Het kan zijn dat je baby een verkoudheid opgelopen heeft. Maar ook hiervoor geldt: het gaat meestal vanzelf over.

Hij kijkt scheel!

Net als iedere baby… Heel normaal dus. Het valt bij de ene baby alleen meer op dan bij de andere. Bovendien lijkt het alsof je baby scheel kijkt; hij doet het niet. Dit vermeende scheel kijken heeft alles te maken met het primitieve gezichtveld dat je baby heeft. Hij ziet scherp op een afstand van 30 centimeter. Daar buiten kan hij wel wat waarnemen, maar kan het niet goed zien. Dit komt doordat hij nog veel moeilijkheden heeft met het accommoderen, het scherpstellen van de ogen. Als wij in de verte kijken stellen onze twee ogen zich in op een object in de verte. De coördinatie tussen onze ogen zorgt ervoor dat allebei de ogen de oogspieren zo instellen dat ze gelijke spierinspanning hebben. Allebei de ogen wijzen dus dezelfde richting op, alleen in spiegelbeeld. Je baby heeft nog geen controle over die coördinatie van zijn ogen. Het ene oog focust beter dan het andere, waardoor de hoeken van de beide ogen verschillen. Hij kijkt dus een beetje scheel. Je baby zal snel doorkrijgen hoe dat accommoderen precies werkt. Zijn oogjes zullen dezelfde, maar gespiegelde kant opkijken en jij zult zien dat zijn schele oogstand verdwenen is. Meestal is dit een maand na de geboorte. Het kan ook zijn dat je baby wat 'scheler' kijkt als er een fel licht in de buurt is, of als de zon sterk schijnt. Je baby heeft dan last van het felle licht en heeft daardoor extra problemen om te focussen. Als je baby nog steeds scheel kijkt als hij drie maanden oud is, doe je er verstandig aan om even bij de huisarts langs te gaan.

Overmatig oorsmeer

Baby's kunnen last hebben van overmatig oorsmeer. Last is eigenlijk een groot woord, want jij stoort je er misschien aan, maar je baby niet. Als je het echt weg wilt halen kun je dat doen met afgekoeld gekookt water. Net als bij het schoonmaken van de oogjes. Maak alleen de oorschelp schoon en niet in het oor. Pasgeboren baby's zijn daar nog te klein voor.

Reageer op artikel:
Je baby: ogen & oren
Sluiten