Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

De peuterpuberteit

De peuterpuberteit: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar is het echt zo erg als mensen voordoen? Wat houdt het precies in en hoe kun je het beste omgaan met deze nieuwe houding van je peuter? Wij leggen het uit.

Kenmerken van de peuterpuberteit:

 • Nee zeggen
  Als je kind rond de twee jaar oud is, is de grootste uitvinding voor je peuter het woordje 'nee'. Je zult er soms gek van worden, maar onthoud dat hij je aan het uitproberen is om te kijken waar de grenzen liggen.
 • 'Zelluf doen'
  Omdat je peuter ook zoveel leert rond deze leeftijd, wil hij alles 'zelluf doen'. Natuurlijk kan hij nog niet alles, maar hij is op zoek naar zelfstandigheid en probeert zo de controle te houden.
 • Overige kenmerken
  In de peuterpuberteit komt ook een driftbui, klieren en slaan veel voor. Vaak komt dit doordat je peuter zich nog niet goed kan uitdrukken en daar gefrustreerd door raakt.

Omgaan met de peuterpuberteit

Het is normaal dat je peuter zich tegen alles verzet wat je vraagt, maar hoe moet je hier dan mee omgaan als moeder? Geef je hem toch een lepel om zelf te eten, ook al weet je dat je erna de hele kamer moet dweilen? In de praktijk blijkt dat je het beste zijn zelfstandigheid kan stimuleren, maar wel met duidelijke grenzen. Regelmaat, regels en rust helpen je peuter door deze fase heen. Je zult zien dat je peuter vanzelf rustiger wordt als hij weet waar hij aan toe is.

Wist je dat… Je peuters woedeaanvallen best heftig kunnen zijn? Slaan, schoppen, gillen en op de grond rollen: het komt allemaal voorbij. Probeer zelf rustig te blijven, dan gaat het sneller over en toon begrip voor je peuters onmacht en frustratie. Lees tips hoe je met deze driftbuien omgaat » 

Regels en grenzen stellen

Regelmaat en rituelen zijn heel belangrijk in deze fase. Je peuters wereld wordt er overzichtelijker door. Ook is het belangrijk om eenvoudige en duidelijke taal te gebruiken. Als je altijd dezelfde uitdrukking gebruikt om iets te verbieden, bijvoorbeeld ‘Nee!’ of ‘mag niet!’, is dat voor een peuter beter te begrijpen dan wanneer je zegt: ‘Eefje mag het glaasje nu even niet pakken’. De kans is groot dat alleen de woorden ‘glaasje’ en ‘pakken’ blijven hangen en dat was Eefje toch al van plan.

10 tips om te dealen met een puberende peuter:

 • Heeft je peuter een driftbui? Reageer dan rustig en houd voet bij stuk. Leg bijvoorbeeld uit dat je snapt dat het vervelend is dat hij nu geen chips mag eten. Maar dat hij dat in het weekend wel een bakje chips mag. Werkt dit niet? Probeer hem dan af te leiden met iets anders (niet omkopen).
 • Als niets helpt en je peuter driftig blijft, geef hem dan een time-out. Besteed geen onnodige aandacht aan zijn dritfbui, dit maakt het alleen maar heftiger.
 • Geef je peuter een compliment als hij iets zelf heeft bereikt. Juist nu is het belangrijk om je peuter positief te blijven stimuleren en zijn zelfvertrouwen te boosten.
 • Voorkomen is beter dan genezen. Probeer daarom zoveel mogelijk situaties die tot confrontaties leiden te vermijden. Als je niet wilt dat je plant kaalgeplukt wordt of er aarde door de kamer vliegt, zet hem dan ergens waar je peuter er niet bij kan.
 • Pick your battles. Soms zegt je peuter nee, gewoon om te kijken wat er zal gebeuren. Ga dus niet op elke 'nee' in en laat sommige opmerkingen aan je voorbij gaan.
 • Een duidelijke, voorspelbare dagindeling helpt je peuter het overzicht te houden. Als je kind weet dat hij altijd na het eten naar bed gaat, is de kans op protest kleiner.
 • Geef je kind beperkte keuzes binnen zijn dagindeling. Zeg dus niet 'wanneer wil je naar bed', maar 'Wil je naar bed na het eten of na Sesamstraat?'/ Dat voorkomt een hoop discussies.
 • Toon begrip voor je kind zijn gevoelens, maar blijf altijd duidelijk en consequent. Het is logisch dat je gevoelig bent voor zijn gehuil en gegil, maar het is voor je peuter echt het beste om consequent te blijven. Anders creëer je alleen maar meer verwarring en frustratie.
 • Laat je kind merken dat je ook van hem houdt als hij stout is. Peuters zijn erg kwetsbaar in deze leeftijd. Het is dus goed om na een time-out of discussie duidelijk te maken dat je zijn gedrag afkeurt, maar niet hemzelf.
 • Zie je het af en toe helemaal niet meer zitten? Onthoud dan dat dit een fase is, waar je peuter ook weer overheen groeit. Het kan ook helpen om je hart te luchten bij andere mama's.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De peuterpuberteit
Sluiten