Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

De ruggenprik

In het buitenland wordt de ruggenprik bijna standaard aan iedere barende vrouw gegeven. In Nederland wordt de ruggenprik pas gegeven wanneer de pijn echt ondraaglijk wordt. Dat is niet zo verwonderlijk, want de ruggenprik is niet alleen één wondermiddel, er kunnen ook nadelen kleven aan het gebruik van deze spuit. Hoe werkt de ruggenprik? 

Er zijn twee soorten ruggenprikken: de epidurale pijnbestrijding en de spinale anesthesie.

Epidurale pijnbestrijding

Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog in het ziekenhuis via een dun slangetje, verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels; de epidurale ruimte. Hier lopen namelijk zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen tijdelijk verdoofd worden, voel je de pijn van de weeën dus niet meer. Behalve de pijnzenuwen lopen er in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Logisch gevolg van een ruggenprik is dus dat ook de spierkracht in de benen tijdelijk kan afnemen. Bovendien krijg je minder gevoel in je benen en onderbuik.

Tip! Welke soorten pijnbestrijding zijn er allemaal? Lees meer »

Hoe werkt de ruggenprik?

Voor je een ruggenprik krijgt, krijg je via een infuus extra vocht toegediend. Dit is nodig, want je bloeddruk mag niet teveel dalen. Je krijgt de prik terwijl je op je zij ligt of voorovergebogen zit. Hierbij moet je je rug zo bol mogelijk maken en zo stil mogelijk blijven zitten, zodat de ruimte tussen de ruggenwervels goed bereikbaar is. Na het schoonmaken van de prikplek krijg je een plaatselijke verdoving, met een dunne naald. Vervolgens schuift de arts op deze plaats door een andere naald het katheter tussen de wervels in de epidurale ruimte en spuit de verdoving in. De prik duurt maar kort, bovendien voel je er door de verdoving praktisch niets van. Vaak wordt dit slangetje aangesloten op een klein pompje waardoor continu een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof loopt.

Welke ziekenhuizen bieden pijnstilling? Wil je pijnbestrijding bij de bevalling? Dat kan helaas niet in elk ziekenhuis. Vergelijk hier wat welk ziekenhuis aanbiedt »

Wat doet het precies?

De pijnstilling begint na zo'n vijftien minuten te werken. Sommige vrouwen hebben na een ruggenprik zelfs helemaal geen pijn tijdens de ontsluitingsweeën of het persen. De artsen zoeken altijd naar een evenwicht in de dosering: ze willen de pijn draaglijk maken, maar de bijwerkingen zo klein mogelijk houden. Het kan dus zijn dat je nog wel iets van de weeën voelt. De pijn vermindert in ieder geval drastisch. Wanneer je volledige ontsluiting hebt, wordt de toediening van medicijnen vaak verminderd zodat je de weeën voelt om mee te kunnen persen. Soms duurt het echter een tijdje voordat je persdrang krijgt, en duurt het iets langer voordat je kind geboren is.

De bijwerkingen van een ruggenprik

Soms is epidurale pijnstilling niet verstandig; bijvoorbeeld bij stoornissen in de bloedstolling, sommige neurologische afwijkingen en bij stoornissen of eerdere operaties aan de wervelkolom. De kans op ernstige complicaties is gelukkig gering. Wel kun je te maken krijgen met wat vervelende bijwerkingen. Zo kunnen je benen slap worden of krijg je een tintelend doof gevoel in je buikhuid en je benen. Verder kan door de ruggenprik je bloeddruk laten dalen, omdat de bloedvaten in je onderlichaam wijder worden. Je kunt je dan niet lekker of duizelig voelen. Ook is hoofdpijn een bijwerking die kan voorkomen, doordat er tijdens het prikken een gaatje in het ruggenmerg is geprikt. Rust, voldoende drinken en eventueel medicijnen zorgen dat deze bijwerking verdwijnt.

Spinale anesthesie

Bij een keizersnede kan zowel de epidurale als de spinale anesthesie worden toegepast. Soms worden beide technieken gecombineerd. Maar in de praktijk wordt spinale anesthesie het meeste gebruikt bij een keizersnede.

Reageer op artikel:
De ruggenprik
Sluiten