Redactie
Redactie Uitrekendatum 12 jul 2018

De uitgerekende datum: waarom klopt die vaak niet?

Door: Maaike Kooijman

Ben jij geboren op je uitgerekende datum? Grote kans van niet, en de kans is dus net zo groot dat ook je kind iets te vroeg of te laat is. Sterker nog, slechts vier procent van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum. Waardoor komt dat toch?

Op dit moment zijn er twee manieren waarop de uitgerekende datum kan worden bepaald, schrijft Vox. Hij kan ten eerste worden uitgerekend met de laatste menstruatie, aan de hand waarvan kan worden bepaald wanneer de vermoedelijke ovulatie plaatsvond. 

Er is geen ‘normaal’
Die methode brengt nogal wat problemen met zich mee, want veel vrouwen hebben geen ‘normale’ menstruatiecyclus. Daarnaast kunnen vrouwen nog weleens wat bloed verliezen in de eerste periode van de zwangerschap, waardoor niet duidelijk is wanneer de laatste ongesteldheid nou precies was. Bovendien hebben sommige baby’s nu eenmaal meer of minder tijd nodig om te groeien. 

Gelukkig is er ook een andere methode: de bekende ultrasound of echo. Die gebruikt geluidsgolven om een beeld te maken van de baby. Daardoor wordt bekend hoe groot de baby is, en dat kan worden vergeleken met de groei die normaal is bij een bepaalde week van de zwangerschap. Maar nogmaals: het gaat niet altijd op dezelfde manier, en het blijft slechts een schatting.

Nieuw onderzoek
Overigens is er nu wel nieuw onderzoek dat zicht biedt op verbetering. Het onderzoek had niet alleen als doel om beter in te schatten hoe oud een foetus precies was, maar ook om te kunnen zien of er kans was op een vroeggeboorte. Dat deden ze aan de hand van een bloedtest, waarbij ze keken naar de biomarker ‘celvrij RNA’ in het bloed van 31 zwangere Deense vrouwen.

Ingewikkeld verhaal, maar het kwam erop neer dat dat RNA overeenkwam met bepaalde fasen van ontwikkeling van de foetus, en nog best precies ook. De techniek moet natuurlijk nog verder ontwikkeld worden, maar er is een kans dat dat inderdaad gebruikt kan gaan worden op de uitgerekende datum te berekenen, met name later in de zwangerschap – als echo’s juist minder precies worden. 

Reageer op artikel:
De uitgerekende datum: waarom klopt die vaak niet?
Sluiten