Redactie
Redactie Echo's en onderzoek 6 jun 2018

De verloskundige

De verloskundige is de juiste persoon om jou te begeleiden bij de zwangerschap. Zij controleert hoe het met jou en je baby gaat. Daarnaast begeleidt ze je tijdens de bevalling. In geen enkel ander land wordt zo natuurlijk met zwangerschap en bevallingen om gegaan als in Nederland.

De verloskundige begeleidt jou en je baby tijdens de zwangerschap. Ieder bezoek controleert ze de groei van jouw lichaam. Zo ziet ze of je te veel, of juist te weinig in gewicht aankomt. Als je afwijkt van de normale gewichtstoename kan zij opsporen waar dit aan ligt en je voorzien van goede adviezen. Ook controleert de verloskundige iedere afspraak je bloeddruk en vaak het Hb-gehalte in je bloed. Door eventuele afwijkingen vroeg op te sporen kan de verloskundige ernstige gevolgen helpen voorkomen. Natuurlijk controleert de verloskundige ook de groei van de baby. Ze controleert zijn hartje, kijkt hoe de baby in de buik ligt en kan voelen of de baby is ingedaald.

Tijdens de bevalling

Op het moment van de bevalling is de verloskundige er om jou te begeleiden. Ze steunt je, moedigt je aan en zorgt dat er niets fout gaat. Kleine ingrepen bij de bevalling doet de verloskundige. Denk bijvoorbeeld aan een knip zetten of hechtingen aanbrengen. De verloskundige is ook de persoon die je baby 'nakijkt' na de bevalling. Ze kijkt of je baby er gezond uitziet en hij goed reageert op de nieuwe buitenwereld. Bij twijfel neemt ze contact op met het ziekenhuis.

Tijdens de kraamtijd

De verloskundige zal in de kraamtijd nog dagelijks langskomen bij je. Ze kijkt of alles goed gaat met jou en met je baby. Ze controleert de eventuele hechtingen. Omdat de kraamverzorgster de hele dag – of in ieder geval een groot deel daarvan – bij jou en de baby aanwezig is, zal de verloskundige ook aan haar vragen hoe het gaat. Een aantal dagen na de geboorte krijgt je kindje ook het hielprikje.

Een luisterend oor

Naast alle medische kanten van het vak, is er ook een belangrijke emotionele rol voor de verloskundige weggelegd. Een goede verloskundige is dan ook iemand die niet alleen verstand van zaken heeft, maar ook van mensen. Je verloskundige is er voor jou. Huil bij haar, lach bij haar, doe wat je wilt. Vraag alles wat je wilt vragen, ze vindt je echt geen zeurpiet!

Afspraak maken

Voordat je een afspraak maakt moet je kiezen voor een verloskundigenpraktijk, waar meestal meerdere verloskundigen werkten. Vraag naar ervaringen met verloskundigen aan moeders uit de buurt. Ga na welk soort begeleiding jou aanspreekt. Ben je het type dat zo min mogelijk met de medische kant van een zwangerschap geconfronteerd wilt worden? Of wil je juist iemand die jou allerlei richtlijnen geeft? Als je een keuze hebt gemaakt, kun je een afspraak maken. Je hebt daar geen verwijzing van de huisarts voor nodig. Bij een normale zwangerschap zal je voor de eerste keer naar de verloskundige gaan als je tussen de acht en tien weken zwanger bent. Als je 36 jaar of ouder bent of er komen erfelijke afwijkingen voor in de familie, maak je eerder een afspraak. Je kunt dan nog testen laten doen om te kijken of het kindje gezond is. Deze testen vinden namelijk plaats tussen de tiende en veertiende week van je zwangerschap.

Wanneer toch naar de gynaecoloog?

Je zult niet snel doorverwezen worden naar een gynaecoloog. Maar wanneer je verloskundige afwijkingen merkt in de groei van jouw lichaam of bij de baby, zal zij je voor de zekerheid doorsturen. Dat wil niet zeggen dat je onder controle van de gynaecoloog blijft staan. Soms geeft hij advies en stuurt je terug naar de verloskundige. Soms blijf je een tijdje onder begeleiding van de gynaecoloog, maar neemt de verloskundige het op een gegeven moment toch weer van hem over. Alleen als de afwijking gedurende de zwangerschap niet overgaat, blijft de gynaecoloog je begeleiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De verloskundige
Sluiten