Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 17 okt 2019

De verschillende liggingen van de placenta in de baarmoeder

Als je zwanger bent is, de placenta een echte levenslijn tussen jou en je kindje. De moederkoek zorgt ervoor dat je kindje genoeg voeding en zuurstof krijgt, zodat hij of zij goed kan groeien. Er zijn echter verschillende liggingen van de placenta, die soms gevolgen kunnen hebben voor jouw zwangerschap.

Welke verschillende liggingen van de placenta bestaan er allemaal? Hoe kan dit worden vastgesteld en wat zijn er de mogelijke gevolgen van? In dit artikel zetten we alle mogelijke posities van de placenta voor je op een rij.

Verschillende liggingen van de placenta

Placenta is een woord in het Latijn dat eigenlijk iets als ‘platte cake’ betekent. Dat is een vrij letterlijke vertaling van de vorm die een placenta doorgaans heeft.
De positie van een placenta is heel erg belangrijk, omdat het effect kan hebben op je natuurlijke bevalling. In sommige gevallen is een Keizersnede namelijk nodig.

De placenta posterior

Als je arts je na echoscopisch onderzoek vertelt dat je een posterior placenta hebt, dan betekent dat dat je placenta aan de achterkant van je baarmoeder is aangehecht. Deze zit dus als het ware tussen jou en je baby. Dit is de meest voorkomende placenta positie. Als je arts je vertelt dat deze positie van toepassing is op jou, is dat dus goed nieuws. De placenta ligt niet voor de baarmoedermond, waardoor de kans groot is dat je natuurlijk kan bevallen. Daarnaast kan je met deze positie de bewegingen van je baby vanaf het tweede trimester goed voelen.

verschillendeplacentaliggingen
Bron: medicalnewstoday.com

De fundale placenta

Een placenta ligt op een fundale positie als deze helemaal aan de bovenkant van je baarmoeder ligt. Soms wijkt de placenta aan de bovenkant iets meer naar de achter- of voorkant. Dan is er sprake van een fundale-anterior of een fundale-posterior placenta. In beide gevallen is er geen sprake van een verhoogd risico op complicaties. De placenta ligt hoog, want een hele gunstige positie is.

De placenta anterior

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van een placenta posterior. De placenta heeft zich aan de voorkant van de buik gehecht. Zodoende zit de placenta eigenlijk als stootkussentje tussen de baby en de buitenwereld. Hoewel deze ligging minder vaak voorkomt, vormt deze positie geen enkel gevaar voor de ontwikkeling van je baby. Het enige nadeel is dat je je baby vaak minder snel voelt schoppen. Deze schopjes kunnen later soms ook iets meer gedempt voelen.
Als je om welke reden dan ook toch een Keizersnede moet ondergaan, kan het soms lastiger zijn voor de gynaecoloog om deze uit te voeren, omdat de placenta aan de voorkant ligt, en deze tijdens de ingreep niet beschadigd mag worden. Verder is een placenta anterior niets om je zorgen over te maken.

De placenta praevia

Deze positie van de placenta is eigenlijk de enige positie die complicaties kan opleveren. Een placenta praevia ligt namelijk volledig of deels over de baarmoedermond heen. Dit betekent dat je niet natuurlijk kan bevallen. De uitgang wordt door de placenta geblokkeerd.
Een echoscopist kan op de 10- of 20 weken echo al vaststellen of er sprake is van een placenta praevia. Dit hoeft echter nog niet te betekenen dat je zal moeten bevallen middels Keizersnede. Een placenta groeit gedurende de zwangerschap met je baby mee, en groeit vaak van de baarmoedermond weg.
Als er eerder een placenta praevia bij je is vastgesteld, zal je aan het begin van het derde trimester nogmaals een echo krijgen, om te zien of de placenta van positie is veranderd. Deze verschuiven in het derde trimester vaak meer naar boven.
Als dit niet het geval is, zal je via een Keizersnede moeten bevallen.

verschillendeplacentaliggingen
Bron: ultrasoundcare.com.au

Een placenta praevia heeft verder geen negatieve gevolgen voor de ontwikkeling en groei van je baby. Wel komen tussentijdse bloedingen vaker voor bij deze ligging. Dit komt omdat je placenta aan de onderkant ligt, en er makkelijker bloedvaatjes kunnen beschadigen. Als je een bloeding hebt tijdens je zwangerschap, is het altijd verstandig om je verloskundige hiervan op de hoogte te stellen.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De verschillende liggingen van de placenta in de baarmoeder
Sluiten