Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 18 sep 2020

Dit zijn de voordelen van tweetalig opvoeden

Je kind tweetalig opvoeden zorgt voor een flexibeler brein en beter geheugen. Dat blijkt uit onderzoek van het MARCS Institute van de Australische Western Sydney University. Neem een voorbeeld aan de Nederlandse prinsesjes, die dankzij hun Argentijnse moeder zowel Nederlands als vloeiend Spaans spreken.

In de podcast die het MARCS Institute opzette, worden onderwerpen besproken zoals taalontwikkeling, babypraat, tweetalig opvoeden, leren lezen en de eerste woordjes. Het instituut doet al sinds 1999 onderzoek naar deze opvoedkwesties.

Meertalige opvoeding

In het onderzoek werden elektrodes op het hoofd van baby’s geplakt om te meten hoe het brein van deze meertalige kinderen zich ontwikkelt, ten opzichte van kinderen waar één taal mee gesproken wordt.

Onderzoeker Liquan Li zegt hierover tegen Babyology: “We weten dat tweetaligheid verschil maakt, het legt andere connecties aan in het brein. Het maakt je brein flexibeler en beter in het remmen van verschillende responsen.”

Hij geeft het volgende voorbeeld: “Als je het woord ‘hond’ uitspreekt, wordt niet alleen dat woord in het brein geactiveerd maar ook ‘kat’ of ‘dier’ of een woord dat erop lijkt. En bij tweetalige kinderen wordt het ook in de tweede taal geactiveerd. Het brein moet die concurrerende woorden dus afremmen en het juiste woord voor ‘hond’ vinden.”

Voor mensen die op latere leeftijd tweetalig worden, blijft het langer zoeken naar de juiste woorden. Bij kinderen die van jongs af aan meertalig opgroeien gaat dat vanzelf. Het schakelen tussen talen en woorden, zorgt voor een flexibeler brein. Maar het heeft meer positieve effecten: deze mensen kunnen makkelijker schakelen tussen taken, makkelijker hun aandacht vasthouden en kunnen informatie beter onthouden. Ze laten betere cognitieve vaardigheden zien.

Minder geheugenverlies

Voor volwassenen is het overigens nog niet te laat! Ook mensen die op latere leeftijd een tweede taal aanleren, krijgen minder last van geheugenverlies. Je kunt er volgens de onderzoekers geheugenverlies zelfs 4 tot 5 jaar mee ‘uitstellen’. Bij 65-plussers die een tweede taal aanleerden, waren al na twee maanden door deze taalontwikkeling verbeterde cognitieve vaardigheden te zien. Daaruit concluderen de onderzoekers dat zij hun aandachtspanne en geheugen hiermee verbeteren.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Reageer op artikel:
Dit zijn de voordelen van tweetalig opvoeden
Sluiten