Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

De ‘waarom’-fase

Iedere ouder kent ze wel, de ‘waarom’ vragen. Waarom is de lucht blauw? Waarom kan een vogel vliegen? Tja, wat zeg je dan als ouder? Wij leggen uit wanneer je kind in deze fase komt en hoe je ermee om kunt gaan.

Vaak beginnen kinderen vanaf een jaar of drie met het stellen van ‘waarom’ vragen. Je kind is nieuwsgierig en wil de wereld beter begrijpen. Dit is een grote mijlpaal voor zijn taalontwikkeling. Door het vragen stellen, leert je kind namelijk verbanden leggen.

5 tips: omgaan met zijn vragen

 • Neem zijn vragen serieus
  Een vraag kan misschien onzinnig klinken voor jou, maar je kind stelt ze niet zomaar. Neem zijn vragen dus altijd serieus.
   
 • Leg het simpel uit
  Probeer het niet te ingewikkeld of gedetailleerd uit te leggen. Als je kind vraagt: ‘Waarom waait het zo hard?’ Hoef je dit niet aardrijkskundig uit te leggen, maar voldoet een simpel: ‘Omdat het herfst is. Dan zorgt de wind ervoor dat alle blaadjes van de bomen waaien’.
 • Draai de rollen af en toe om
  In plaats van je kind alle vragen te laten stellen, kun jij hem ook simpele vragen stellen. Zo stimuleer je zijn ontwikkeling extra.
   
 • Blijf eerlijk en duidelijk
  Het heeft geen zin om leugentjes om bestwil te verzinnen als je het antwoord niet weet. Beantwoord een vraag tot zover je het antwoord weet en zeg anders gewoon: dat weet mama even niet. Door hem daarna af te leiden, vergeet hij de vraag en hoef je niet iets te verzinnen.
   
 • Laat je niet gek maken
  Het is behoorlijk frustrerend als je kind constant vragen blijft stellen en op een slechte dag kan je dat net even niet hebben. Soms doet je kind het er namelijk ook gewoon om en gebruikt hij vragen stellen om je aandacht te trekken. Het is goed om hier gelijk op in te spelen en zijn gedrag te corrigeren.
Reageer op artikel:
De ‘waarom’-fase
Sluiten