Redactie
Redactie Dreumes 7 jun 2018

Dek de tafel babyproof

Niets is gezelliger dan dat je kindje aan tafel mee-eet. Mooi servies staat leuk, maar is niet babyproof. Beker, bord en bestek willen nog wel eens door de kamer vliegen. Zorg dus dat je (bijna) onbreekbaar materiaal aanschaft. Een kleine greep uit het uitgebreide assortiment voedingsaccessoires.

Geknoei

Slabbetjes zijn in alle jonge gezinnen onmisbaar. Je hebt ze dan ook in allerlei soorten en maten. Je hebt ruime keuze uit slabben van plastic of katoen, met linten of klittenbandsluiting, met of zonder mouwen. Let er op dat de slab groot genoeg en goed te wassen is. Dat laatste zal nodig zijn. Of kies voor een plastic slab met een speciale opvanggoot, die de voedselrestjes opvangt.

Dorst

Je moet meestal het één en ander proberen voordat je een fles en speen hebt gevonden die zowel jou als je baby bevalt. De ene fles is de andere niet en dat geldt ook voor spenen. Een goede fles is makkelijk schoon te maken. Daarom is het handig als hij van binnen glad is en een brede hals heeft. Let ook op een nauwkeurige schaalverdeling, zodat je kunt bijhouden hoeveel je kleintje heeft gedronken. Er zijn speciale flessen op de markt die krampjes, spugen en oorpijn helpen voorkomen. Je hebt ook flessen met een temperatuursensor. Zo is de melk altijd precies op de goede temperatuur.

Keuze flesspeen

De keuze voor een flesspeen is eigenlijk aan je baby. Hij laat snel genoeg merken welke wel of niet lekker drinkt. Zo zijn er spenen met nopjes die het tandvlees masseren. Spenen die op-en-neer bewegen net als de moeder borst. Maar de bekendste modellen zijn het kersmodel (met een ronde rechte top) en het dentalmodel (met een brede platte top). Het is maar net waar je kindje te voorkeur aan geeft.
Om de overgang van fles naar beker makkelijker te maken bestaan er zogenaamde trainingsbekers. Daarmee leert je kindje in drie stappen zelf drinken. Eerst nog met een speen of een zachte tuit, dan met een harde tuit en tenslotte zonder deksel. Een anti-lekbeker is praktisch als je op pad gaat. De nieuwste anti-lekbekers vergemakkelijken, door een verbeterde vormgeving, het zuigen.

Honger

Baby’s eerste vaste voedsel geef je, vanwege zijn gevoelige tandvlees, met een zachte plastic lepel. Om te zorgen dat hij zijn mondje niet brandt zijn er warmtegevoelige lepels op de markt. Die veranderen van kleur als het eten nog te warm is. Daarnaast is het praktisch als de lepel een lange steel heeft, zodat het potje tot op de bodem kan leeg lepelen. Als papa en mama zelf even geen puf voor ‘tsjoek tsjoek’ en ‘vroem vroem’ meer hebben zijn er voor de lastige eters speciale trein- en vliegtuiglepels. Met geluid!

Geen geklieder

Om veel geklieder te voorkomen bestaan de borden met zuignappen. Die zorgen er voor dat het bord hoe dan ook tafel blijft. Als je kindje een treuzelaar of een trage eter is, komt een warmwaterbord van pas. Zo blijft zijn maaltje toch op temperatuur. Wil je dreumes alles ‘selluf doen’? Geen probleem. Kinderbestek is meestal speciaal gemaakt voor kinder knuistjes en mondjes.

Reageer op artikel:
Dek de tafel babyproof
Sluiten