Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Depressie en een kinderwens

Je hebt last van depressies, maar je wilt wel een kind. Gaat dat samen met de medicijnen die je slikt? En hoe zullen de mensen in je omgeving reageren? Wat is de juiste beslissing?

Depressie is niet zomaar iets waar maar enkele mensen last van hebben. In Nederland alleen al zijn er een miljoen mensen die antidepressiva slikken. Depressies komen bij vrouwen ook nog eens twee keer zo veel voor dan bij mannen. Dus als je denkt dat je één van de weinigen bent met een depressie en een kinderwens zit je er flink naast.

Wat denk je zelf?

Veel mensen zullen een mening hebben als het gaat om dit onderwerp. De een vindt dat je als je depressief bent je eerst je eigen probleem moet oplossen voordat je aan een kind begint. De ander is bang dat je je kinderen tekort doet met een depressieve mama. En de ander ziet geen enkel probleem. Leuk al die meningen, maar wat denk jezelf? Ben jij toe aan een kind? Kun je het aan? Ziet je partner het zitten? Praat met een psycholoog of je dokter om van mening te wisselen.

Depressieve mama

Natuurlijk is er niet alleen de vraag of jij en je partner het aan kunnen. Je wilt ook weten wat de gevolgen op langere termijn zijn voor je kind. Op korte termijn lijken de gevolgen mee te vallen, helaas zijn de gevolgen voor langere termijn zijn nog niet bekend. Kinderen van mama’s die langdurig depressief zijn schijnen een verhoogde kans te hebben op ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd. Zwangere vrouwen met een depressie blijven daarom vaak gewoon medicijnen slikken. Uit onderzoek blijkt dat twee procent van de zwangere vrouwen in Nederland antidepressiva slikt.

Medicijnen

Vaak slik je als je depressief bent ook medicijnen. Zo houd je jezelf op de been en kun je ‘normaal’ functioneren. Als je zwanger wilt worden, is het wel verstandig eerst met je huisarts te gaan praten. Bespreek met hem of je gewoon medicijnen blijft slikken of misschien in een lagere dosering. Uit onderzoek van het UMC in Utrecht blijkt namelijk dat baby’s van zwangere vrouwen die antidepressiva slikken beweeglijker zijn in de baarmoeder en tijdens hun eerste levensjaar vaker bij de huisarts komen. Toch worden medicijnen niet afgeraden, maar in een zo’n laag mogelijk dosering.

Beslissing

Misschien vind je het nu nog steeds moeilijk om een besluit te maken. Bedenk je wel dat er genoeg vrouwen met een depressie gezonde kinderen op de wereld zetten. Als je medicijnen moet blijven slikken is dat jammer, maar altijd beter voor je kind dan een depressieve mama. Realiseer je daarnaast nog dat de perfecte ouder nog geboren moet worden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Depressie en een kinderwens
Sluiten