Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Depressief door pesten

Eén op de vijf kinderen wordt regelmatig gepest. Dit betekent gemiddeld 4 gepeste kinderen per school klas. Vooral als je kind vaak en op verschillende manieren gepest word, kan hij hier sociale en emotionele problemen van hebben. Pesten kan zoveel impact op je kind hebben, dat hij zelfs depressief wordt.

Kinderen die gepest worden, gaan zichzelf minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Wanneer je kind last heeft van deze gevoelens kan dit leiden tot verder isolement en een diepere depressie. Dit gedrag zal het pestgedrag weer verergeren, wat de depressie ook weer kan vergroten. Lees hier alles over pesten » 

Wat is een kinderdepressie?

Van de kinderen onder de zes jaar is ongeveer één procent depressief. Bij kinderen tussen de zes en twaalf jaar ligt dit percentage al tussen de drie en vijf procent. Een kinderdepressie is anders dan een depressie bij volwassenen. Een depressief kind is somber, maar maakt soms nog wel even plezier. Dat maakt het herkennen van een kinderdepressie lastig.

Zo herken je een kinderdepressie

Het is erg belangrijk dat een depressie bij je kind snel wordt herkend. Soms speelt de depressie zich af in het hoofd van je kind. Het is dan niet goed aan hem te zien. Wanneer er niks wordt gedaan aan de depressie van je kind, is de kans groot dat de depressie later weer terug komt.

Wat zijn de kenmerken?

  • Je kind is somber, prikkelbaar en mat.

  • Je kind is al twee weken of meer somber.

  • Je kind heeft last van gedragsproblemen. Vooral jongens zijn vaak negatief. Ze zijn prikkelbaar, humeurig en agressief.

  • Je kind heeft vriendschapsproblemen. Vaak komt dit doordat je kind zich terug trekt of agressief  is.

  • Je kind eet minder, slaapt slecht en is daardoor moe.

  • Je kind heeft problemen op school. Kan zich slecht concentreren, toont vervelend gedrag en haalt slechte cijfers.

  • Je kind heeft onverklaarbare klachten, als hoofdpijn, buikpijn, en zich niet lekker voelen.

Wat helpt tegen een depressie?

De beste manier om je kind van zijn depressie af te helpen, is door op zoek te gaan naar goede hulpvelening. Ga ook bij de huisarts langs voor een juiste diagnose. Daarnaast is het belangrijk dat je kind een normaal dagritme houdt. Lees hier wat jij nog meer kan doen tegen het pesten »

Reageer op artikel:
Depressief door pesten
Sluiten