Redactie
Redactie Gezondheid 7 jun 2018

Depressieve klachten verlichten tijdens de zwangerschap

De zwangerschap: 9 maanden lang genieten op een roze wolk? Helaas is dit niet het geval voor iedere zwangere vrouw. Maar liefst 1 op de 10 zwangere vrouwen krijgt te maken met depressieve klachten tijdens de zwangerschap.

En ondanks dat zoveel vrouwen er mee te maken hebben, heerst er toch een taboe op het hebben van sombere gevoelens tijdens je zwangerschap. De onderzoekers van de ‘Bright up!’  studie van het Eramus MC vinden dat dit anders moet. Zij doen onderzoek naar depressieve klachten tijdens de zwangerschap en houden zich bezig met een alternatieve therapie hiervoor: lichttherapie.

Invloed

1 op de 10 zwangere vrouwen krijgt te maken met sombere gevoelens tijdens de zwangerschap: in Nederland komt dat neer op jaarlijks ongeveer 20.000 zwangere vrouwen. En ondanks dat het zo ontzettend vaak voorkomt, heerst er toch een taboe op het niet kunnen genieten van je zwangerschap. Vrouwen kunnen zich hierdoor schamen of schuldig voelen over deze gevoelens en zoeken daarom ook vaak geen hulp hiervoor, terwijl dit juist zo belangrijk is. Want behalve dat deze depressieve klachten gevolgen kunnen hebben voor de moeder, kunnen ze ook invloed hebben op het ongeboren kindje. Zo is bijvoorbeeld de kans op een vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht hoger.

Behandeling

Wanneer een zwangere vrouw heeft besloten om hulp te zoeken, kan dit misschien veel vragen oproepen. Wat voor behandelingen zijn er eigenlijk? En wat voor gevolgen kan het hebben voor het kindje?  Een mogelijke behandeling is antidepressieve medicatie. In Nederland gebruikt ongeveer 2% van de zwangere vrouwen antidepressieve medicatie. De effecten hiervan op het ongeboren kindje zijn echter nog niet helemaal duidelijk. Een tweede mogelijke behandeling is psychotherapie. Deze behandeling kent echter ook zijn beperkingen. Zo zijn therapeuten niet altijd direct beschikbaar, waardoor een zwangere vrouw op een wachtlijst kan worden gezet. Ook kunnen behandelingen enige tijd duren voordat deze effect hebben. Het ongeboren kindje kan dan niet profiteren van deze behandelingen.

Lichttherapie

Vanwege deze beperkingen, onderzoeken de onderzoekers van de ‘Bright up!’ studie een alternatieve therapie voor medicatie en psychotherapie: lichttherapie. Lichttherapie is ooit ontwikkeld voor seizoensgebonden depressie, ook wel bekend als winterdepressie. Echter lichttherapie is ook effectief gebleken voor niet-seizoensgebonden depressie in verschillende groepen mensen.

Waarom lichttherapie?

  • Lichttherapie heeft het nauwelijks bijwerkingen en is het dus veilig voor het ongeboren kindje.
  • Je kunt het gemakkelijk thuis doen.
  • Lichttherapie werkt heel snel: sommige onderzoeken lieten al een effect zien na een week therapie.

Hoe werkt lichttherapie?

Het woord zegt het al: lichttherapie is therapie met licht. Tijdens een behandeling zit een patiënt voor een lamp met speciaal licht. Het licht komt binnen via de ogen en via het netvlies van de ogen wordt er een signaaltje doorgegeven aan de biologische klok in de hersenen. Lichttherapie kan als het ware je biologische klok ‘resetten’, wat een positieve invloed kan hebben op de depressieve klachten. Tijdens zo’n behandeling kun je ook gerust iets anders doen, ontbijten bijvoorbeeld.

De ‘Bright up!’ studie

In de ‘Bright up!’ studie onderzoeken wij de effecten van lichttherapie voor depressieve klachten tijdens de zwangerschap. Hiervoor zoeken wij zwangere vrouwen (12-18 weken) die deze klachten ervaren. Herken jij jezelf of misschien iemand anders hierin? Of heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Babette Bais, onderzoeker van de studie, via [email protected] Ook kun je een kijkje nemen op de website: www.brightupstudie.nl.