Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Deze 9 dingen wil je weten als je op kraambezoek gaat

Ben je zwanger of ben je al mama? Grote kans dat je minstens een vriendin hebt die ook op het punt van bevallen staat. Oftewel: kraambezoek in overvloed. Omdat je straks ook aan de andere kant van de wieg staat, even wat do’s & don’ts op een rijtje voor het kraambezoek.

1.  Spreek van tevoren samen een datum af
Even op de bonnefooi langsgaan is in dit geval niet heel handig. De mama kan zonet bezig zijn met een poepluier verschonen. Of ze is net aan het bijkomen van een gebroken nacht. Van tevoren een datum en tijd prikken schikt waarschijnlijk een stuk beter. 

2.  Wees op tijd
Hebben jullie een moment afgesproken? Dan is de kans groot dat de mama rekening heeft gehouden met het waak- en slaapritme van de baby. Daarnaast heeft ze natuurlijk ook haar planning. Iets later op kraamvisite komen is dus niet heel handig. 

3.  Neem een maaltijd of lekkere snack mee
Zo hoeft de mama zich geen zorgen te maken of ze je wel iets smakelijks voorschotelt. Wedden dat ze je eeuwig dankbaar zal zijn?

4.  Bied de mama wat tijd voor haarzelf aan
Vraag haar bijvoorbeeld of ze om een oppas verlegen zit. Zo kun jij op een later moment meer tijd doorbrengen met de baby en heeft zij even een (mid)dagje voor haarzelf. Win-win!

5. Neem zoveel mogelijk klusjes over van de mama 
De kans is groot dat ze haar handen vol heeft en zich een tikkeltje overweldigd voelt. Pak bijvoorbeeld zelf wat te drinken of zet zelf een kopje koffie of thee. Het is een klein gebaar, maar het kan al een groot verschil maken als ze niet telkens op hoeft te staan. 

6. Was je handen en vraag van tevoren of je de baby op mag pakken
Hygiëne is bij zo’n pasgeboren spruit belangrijk. Het ligt er natuurlijk aan hoe de band tussen jou en de mama is. Misschien stopt ze de baby al in je armen voordat je over de drempel van de voordeur bent. Maar vraag het voor de zekerheid altijd maar even, voor hetzelfde geld wordt de baby huilerig als iemand anders hem oppakt. 

7.  Neem niet ongevraagd andere mensen mee
Soms kan het niet anders en wil je graag je eigen kinderen meenemen. Overleg dit wel altijd even. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd natuurlijk. Maar het kan ook net wat te druk zijn voor de kersverse mama en haar kindje. 

8. Advies geven mag, maar het is niet per se nodig
Een simpel ezelsbruggetje: geef alleen advies als de mama erom vraagt. Waarschijnlijk loop je zelf over van de kennis en tips en tricks maar vuur ze niet allemaal in een keer op haar af.

9. Blijf niet te lang plakken
Een uurtje of twee op kraambezoek gaan, is vaak wel het maximum. Misschien is de moeder zo’n lieverd dat ze je niet richting de deur zal wijzen. Maar denk maar zo: ze kunnen de extra tijd goed gebruiken. 

bron: popsugar

Reageer op artikel:
Deze 9 dingen wil je weten als je op kraambezoek gaat
Sluiten