Redactie
Redactie De bevalling 23 nov 2018

Deze vrouw is ondersteboven bevallen (en dit is hoe dat werkt)

Liggend in bed (of bad), op je hurken of knieën… Net toen we dachten dat we alle pershoudingen weleens voorbij hadden zien komen, zagen we deze foto van een vrouw die ondersteboven bevallen is. Huh, wat? Ja, echt: dat zou een stuk beter zijn tegen de pijn.

Om deze foto gaat het:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door For positive birth and beyond! (@motherdownunder) op

Caitlin Dyer, van wie het account is, organiseert hypnobirthing-cursussen. Ze schrijft bij de foto: “Er zijn heel veel technieken die je zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling kunt gebruiken om ruimte te maken en je baby zijn weg door die botten te helpen vinden (deze moeder leunt bijvoorbeeld naar voren).”

Ondersteboven bevallen

Ziet er nogal ongemakkelijk uit, niet? Het tegendeel blijkt waar. In het Engels wordt deze ‘actieve bevallingshouding’ de forward-leaning inversion genoemd, bedacht door Dr. Carol Phillips. Het idee is dat je met je knieën op een bed (of andere verhoging) gaat zitten, en met je ellebogen op de grond ernaast steunt. Het is de bedoeling dat je steeds één wee lang in deze houding zit.

Op die manier zou je meer ruimte creëren in de baarmoederhals, door gewrichtsbanden losser te maken. De baby kan die ruimte gebruiken voor een betere positie voor zijn hoofdje, en wordt ook nog eens geholpen door de zwaartekracht. Daarnaast zou je zelf minder pijn hebben in je rug, heupen en stuitje omdat er druk wordt weggenomen.

LEES OOK: Je partners hand vasthouden tijdens de bevalling helpt tegen de pijn

Wil je dit voor de bevalling al doen? Elke dag 30 seconden lang (3 keer in- en uitademen) zou wonderen doen. Kom daarna langzaam omhoog om nog 2 keer diep in en uit te ademen op je knieën, en ga tot slot op je hurken zitten. Precieze instructies lezen? Dat kan hier.

Wel of niet proberen?

Voor je besluit dat deze houding je wel wat lijkt om op z’n minst even te proberen, voor of tijdens de bevalling, moet je goed met je arts overleggen. Het risico op fouten is namelijk best groot. Vraag de eerste keren (en natuurlijk sowieso tijdens de bevalling) om hulp.

De positie wordt sowieso afgeraden voor vrouwen met een hoge bloeddruk, brandend maagzuur, glaucoom of het risico op een beroerte, en meestal ook als er veel vruchtwater is. Bespreek het dus eerst met je arts.

Reageer op artikel:
Deze vrouw is ondersteboven bevallen (en dit is hoe dat werkt)
Sluiten