Mijn baby heeft diarree… Wat nu?

De darmen van je baby zijn gevoelig, dit blijft tot ongeveer hij twee jaar oud is. Het is dan dus niet gek dat je baby last krijgt van diarree. Heeft je baby meerdere keren per dag dunne tot waterdunne ontlasting? Dan is de kans groot dat hij diarree heeft.

Maar wat doe je dan?

Diarree baby

Als je baby diarree heeft, is het belangrijk dat je zijn luiers goed in de gaten houdt. Poept hij vaak per dag? En wat is de kleur en de vorm? Meestal heeft dit te maken met bijvoorbeeld het soort eten dat je je baby geeft. De kleur van poep is in principe bruin, maar kan roder worden als je baby bietjes heeft gegeten. Dat is niets om je zorgen over te maken!

Van diarree wordt gesproken als je baby meerdere keren per dag dunne tot waterdunne ontlasting heeft. Meestal gaat het binnen twee dagen over. Toch is het belangrijk dat je goed oplet, omdat je baby kan uitdrogen.

Oorzaak van diarree

Je baby kan diarree krijgen door voeding. Dat kan als hij een nieuw soort groente op heeft of suiker in zijn voeding heeft gekregen. Ook zou een lichte verkoudheid al een oorzaak kunnen zijn voor diarree. Als je kind een voedselallergie of intolerantie heeft, kan hij ook last van diarree krijgen. Dan kan je baby misschien niet tegen bepaalde voedingsmiddelen.

Lactose-intolerantie is hiervan een goed voorbeeld. Melk en melkproducten kunnen in dat geval darmklachten, buikkrampen en buikpijn veroorzaken. Tenslotte kan diarree ook opduiken door een bijwerking van geneesmiddelen.

Klachten

Een aantal klachten die gepaard kunnen gaan met diarree, zijn:

 • Ontlasting op te houden
 • Een andere kleur en geur van de ontlasting
 • Algemeen ziektegevoel
 • Koorts
 • Buikkrampen
 • Misselijkheid en braken

Behandeling

Als je baby last van diarree heeft, krijgt hij wel tien tot vijftien keer per dag waterige ontlasting. Wees hier alert op. Je baby kan namelijk uitdrogen. Geef je borstvoeding? Dan kun je je kind rustig blijven aanleggen. Diarree komt overigens bijna niet voor bij borstvoeding. Let daarnaast bij flesvoeding altijd op hygiëne.

Let ook op de juiste verhouding van voeding en water. Heeft je baby vaak last van diarree en weet je zeker dat je hygiënisch werkt? Probeer dan de voeding klaar te maken met gekookt bronwater. Je kunt ook kiezen voor een medisch hulpmiddel, maar vraag daarbij je huisarts eerst om advies.

Uitdroging

Uitdrogingsverschijnselen zijn gevaarlijk voor je baby. Hij is dan vaak dorstig en plast weinig. Ook heeft je kind vaak een droge, plakkerige mond en tong. Houd je kind dus goed in de gaten. Door de diarree verliest hij veel vocht. Raadpleeg de huisarts als een van de volgende punten op jouw baby van toepassing is:

 • Wanneer de diarree aanhoudt (langer dan 48 uur)
 • Bij uitdrogingsverschijnselen (sufheid, droge luiers, droge mond en tong, ingetrokken fontanel)
 • Als er bloed in de ontlasting zit
 • Bij hoge koorts
 • Wanneer je het niet vertrouwt

Tip! Zijn de billetjes van je baby helemaal rood geworden door de diarree? Verzorg ze dan met een goede zalf, zoals bijvoorbeeld Bepanthen Babyzalf. Smeer de billetjes goed in na het verschonen, zodat er een beschermend laagje ontstaat. Het beste is overigens om preventief te smeren om rode billetjes te voorkomen en niet pas te beginnen als ze al geïrriteerd zijn.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Mijn baby heeft diarree… Wat nu?
Sluiten