Diarree als je zwanger bent: alles wat je erover wil weten

Diarree, een vervelende aandoening waar niemand op zit te wachten. Zeker niet als je zwanger bent. Toch ben je juist tijdens je zwangerschap extra vatbaar voor diarree. Hoe dat komt en of het kwaad kan vertellen we je.

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van allerlei verschillende kwaaltjes. Ook veranderingen in je ontlasting kunnen hierbij horen. Sommige vrouwen hebben last van obstipatie. Anderen hebben juist eerder last van diarree.

Wat is diarree

Diarree is dunne, waterige ontlasting die veel vaker komt dan u gewend bent. Niet alle dunne ontlasting is dus écht diarree, hoewel het soms in de volksmond wel zo wordt genoemd.

Oorzaken van diarree als je zwanger bent

 • Diarree wordt meestal veroorzaakt door een darminfectie. Deze ontstaat meestal door een virus maar kan ook ontstaan door bacteriën of parasieten. Als je zwanger bent is de weerstand soms wat lager waardoor je vatbaarder bent voor virussen.
 • Virussen en bacterieën die diarree veroorzaken worden vaak opgelopen door het niet wassen van de handen na een wc-bezoekje. Ook rauw of ongaar vlees kunnen de oorzaak zijn.
 • Als de baby groter wordt en meer op de darmen gaat drukken verandert de spijsvertering een beetje. Hierdoor kan ik sommige gevallen ook diarree ontstaan.
 • Ook stress kan in sommige gevallen diarree veroorzaken.
 • Heb je iets verkeerds gegeten? Dan reageert je lichaam hier soms ook op met diarree. Dit is de manier van je lichaam om snel iets uit je lijf te werken.
 • Zit je in de laatste loodjes? dan is diarree soms een voorteken dat de bevalling gaat beginnen.

Is diarree tijdens als je zwanger bent gevaarlijk?

Diarree is als je zwanger bent in principe niet gevaarlijk. Hoe vervelend het ook kan zijn, je hoeft je dus niet direct zorgen te maken. Wel is het belangrijk dat je extra veel drinkt. Wel twee tot drie liter per dag. Drink echter geen frisdrank of andere gezoete drankjes.

Als er kans is op uitdroging kun je als extra ondersteuning ORS gebruiken. ORS is een drankje met speciale suikers (glucose) en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Dit is vrij verkrijgbaar bij de drogist.

Diarree behandelen

Als je diarree hebt is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent: voldoende rust nemen, voldoende drinken en alleen eten als je daar behoefte aan hebt.

Pas op met het nemen van medicijnen tegen diarree, sommige medicijnen, zoals loperamide, kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby. Overleg daarom altijd met de huisarts of verloskundige voordat je medicatie inneemt.

Wanneer naar de huisarts?

Neem bij deze symptomen altijd contact op met de huisarts of verloskundige.

 • Als je je suf voelt, in de war bent of denkt dat je gaat flauwvallen.
 • Wanneer de diarree langer dan drie dagen aanhoudt.
 • Als je moeite hebt met drinken of drinken binnen houden.
 • Als je erge dorst hebt of andere tekenen van uitdroging vertoont zoals weinig plassen of donkere urine.
 • Bij aanhoudende harde buiken.
 • Bij bloed of slijm bij de ontlasting.
 • Als je hoge koorts hebt.

Diarree voorkomen

Helemaal voorkomen dat je diarree krijgt als je zwanger bent is helaas onmogelijk. Soms heb je gewoon pech en loop je een virus of bacterie op. Wel kun je ervoor zorgen dat je darmen in goede conditie zijn door voldoende te bewegen, voldoende vezels te eten en stress te vermijden.

Vermijd ook zoveel mogelijk vruchtensappen omdat de fruitsuikers die daarin zitten de darmen kunnen irriteren. Ook koffie kun je beter laten staan omdat dit soms dunne ontlasting kan veroorzaken.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Diarree als je zwanger bent: alles wat je erover wil weten
Sluiten