Redactie
Redactie Baby 4 apr 2020

5 dingen over de regeldagen van je baby die iedere moeder wil weten

Veel baby’s – en dus ook ouders – krijgen met regeldagen te maken. Geen pretje, maar eigenlijk iets heel positiefs: het betekent namelijk dat je kindje groeit! Maar waarom en wanneer vinden die regeldagen plaats en wat kun jij erbij doen?

Wij verzamelden alle facts over regeldagen. Dus doe er je voordeel mee!

1. Waarom regeldagen?

Je baby groeit en heeft daarom extra voeding nodig. (Moeder)melk is voor je baby als spinazie voor Popeye. Op regeldagen, ervaart je baby een groeispurt en worden jouw milkmakers of het flesje ook harder aan het werk gezet om meer melk te produceren of druppen. De vraag naar melk is dan namelijk groter dan de hoeveelheid die jij of het flesje op dat moment te geven hebt.

Antistoffen

Ook kan het zijn dat je kindje een virus te pakken heeft. In moedermelk zitten antistoffen waarmee de ziekte bestreden kan worden – en dus vraagt je baby vaker om de borst. Je hebt misschien niet eens door dat het virus er ís, maar het vele drinken van je baby kan dus een aanwijzing zijn, Oh, mother nature!

2. Hoe herken je regeldagen?

Meestal kun je zowel aan je baby als aan je lichaam regeldagen herkennen. Want tijdens regeldagen…

  • Wil je baby vaker drinken. Geef je normaal acht tot tien voeding per dag? Je baby zal nu vast smeken om meer uit je borst of het flesje.
  • Is je baby huilerig.
  • Heeft je baby een ander slaappatroon. Hij slaapt bijvoorbeeld juist veel door de energie bij het groeien, of weinig doordat ‘ie vaker honger heeft.
  • Kunnen je borsten slap en leeg aanvoelen doordat je baby zoveel drinkt.

3. Wanneer vinden regeldagen plaats?

Dit kan per baby verschillen, maar er vallen wel grote lijnen in te trekken. De meeste kindjes die borstvoeding of flesvoeding krijgen, ervaren namelijk regeldagen als ze zó oud zijn:

  • 10 dagen
  • 3 weken
  • 3 maanden
  • 6 maanden

4. Wat te doen bij regeldagen?

Als je borstvoeding geeft 

Besef goed dat jouw melkproductie niet per se te laag is, maar je baby en jouw lichaam op zoek zijn naar een goede balans. Dat kan een hoop frustratie voorkomen! Geef toe aan de vraag om meer voeding van je baby. Regeldagen kunnen plotseling beginnen, en eindigen ook weer net zo. Meestal duurt een groeispurt zo’n 1 tot 2 dagen. Even doorbijten, dus! Neem de rust om op elkaar afgestemd te raken. Gaan je borsten zeer doen door het vele voeden?

Als je flesvoeding geeft

Blijft je baby na z’n flesje om meer melk vragen? Geef dan wat extra, maar niet te veel. Geef je normaal 120 cc per fles, maar huilt je baby binnen 2 uur alweer? Voed ‘m dan 10 tot 20 cc meer en kijk hoe dit uitpakt. Ook bij flesvoeding geldt: vindt de rust om op elkaar afgestemd te raken.

5. Verschil tussen regeldagen en clusteren

Clusteren komt vaak voor bij jonge kinderen die borstvoeding krijgen. Hij heeft dan niet zozeer de behoefte aan meer melk, maar wel een zuigbehoefte en het rustgevende gevoel dat borstvoeding geven met zich meebrengt. Merk je dat je kleine tijdens dit clusteren veel zuigt maar weinig slikt en onrustig is voor en na het clusteren? Dan kan het zijn dat je melkproductie wat laag is. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Lees ook:

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Mijnkinderarts.nl) / Voedingscentrum / Borstvoeding.com / regeldagen.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 dingen over de regeldagen van je baby die iedere moeder wil weten
Sluiten