Leanne Hansma
Leanne Hansma Mama 28 sep 2018

Dit zijn de effecten van in slaap vallen voor de televisie

Hè, hè, eindelijk de kinderen naar bed. Nu is het tijd voor jezelf. En dus kruip je met een grote mok thee en een dekentje op de bank. Lekker even ontspannen, totdat je een paar uur later wakker wordt in het donker met alleen de televisie nog aan.

Of misschien zet je de tv juist wel aan wanneer je in bed ligt, om met achtergrondgeluiden in slaap te kunnen vallen. Maar kende je deze gevolgen van in slaap vallen met de tv al?

Niet ontspannen

Dacht je echt even te ontspannen met je favoriete serie. Hoewel dat ook zeker het geval kan zijn, zet het je ook aan het denken. Omdat je in gedachten met de serie bezig bent, worden je hersenen actief. Zo ontstaat er een soort ‘alertheid’ en kan het zijn dat je niet zo ontspannen gaat slapen. Doordat je lichaam en geest ‘aan’ blijven staan, kunnen ze zich minder goed voorbereiden op de nacht.

Blauw licht

Van dit effect heb je vast weleens gehoord. Door het felle en blauwe licht van de televisie (maar ook je telefoon) maak je minder melatonine aan. Hierdoor wordt ons lichaam minder slaperig dan normaal en kan het zich niet goed ‘klaarmaken’ om in slaap te vallen. Melatonine is een slaaphormoon en ken je misschien wel van de tabletjes die je kunt innemen wanneer je een goede nachtrust wilt hebben.

Ook kan het blauwe en felle licht van de televisie ervoor zorgen dat je cortisol verhoogt. Dit hormoon hoort in de loop van de avond juist een lage waarde te hebben, want dat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap kunt vallen. Bij een verhoogd cortisol is de kans op een goede nachtrust dus kleiner.

Lichte slaap

Om uitgerust en fit wakker te worden is goed slapen belangrijk. Tijdens je slaap heb je een cyclus. Zo heb je bijvoorbeeld de remslaap, lichte slaap en de diepe slaap. Die laatste is ook van belang als je de volgende ochtend fris en fruitig wilt ontwaken.

Meer dan 6 uur slaap? 4 op de 10 ouders haalt dit níet

Maar wanneer je met de televisie aan in slaap valt, is de kans kleiner dat je de volgende ochtend uitgerust wakker wordt. Door het licht en het geluid van de tv blijf je in je lichte slaap én heb je meer kans om tussendoor wakker te worden.

Afleiding

Toch vertelt een specialist in slaapgeneeskunde aan Health dat achtergrondgeluiden van de televisie je ook kunnen kalmeren. Wanneer je je enorm druk maakt, veel zorgen aan je hoofd hebt en ligt te piekeren kan het je gedachten afleiden. Daardoor zou je dus wél weer sneller in slaap kunnen vallen.

Het lijkt erop dat slapen zonder televisie het beste is voor de kwaliteit van je slaap. Maar maak je ook vooral niet druk als je een keer per ongeluk een nachtje voor de televisie doorhaalt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit zijn de effecten van in slaap vallen voor de televisie
Sluiten