Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 15 jan 2019

Dit zijn onze grootste borstvoeding frustraties

Borstvoeding geven is niet altijd rozengeur en maneschijn. De ongemakkelijkste en irritantste dingen zetten we hier voor je op een rijtje, brace yourself!

Lekkende borsten

Met stipt op één staan lekkende borsten. Vooral in de begindagen, net na de bevalling, als de melk nog op gang komt, lijken je borsten wel een druppende kraan. Bij elk kreetje of huiltje of ook gewoon zomaar uit het niets, beginnen je borsten in de wilde weg te spuiten. Heel vervelend, maar gelukkig zijn er zoogcompressen en eventueel handdoeken die je in jouw bh kunt stoppen. Je borsten druppen omdat het lichaam nog bezig is met zich af te stellen op jouw kleintje. De eerste tijd is de borstvoeding namelijk vooral hormoon gestuurd. Dat wil zeggen dat er continu melk aangemaakt wordt. Je lichaam is dus een echte melkfabriek, en alles draait om het vullen van de borsten. Na een paar weken verandert dit en wordt de melkaanmaak gebaseerd op vraag en aanbod. Drinkt jouw kleintje veel, dan zullen je borsten zich meer vullen. Als er minder wordt gedronken zal je dan ook minder volle borsten hebben.

Scherpe nagels

Niets is zo gevaarlijk als de handen van een baby. Ze lijken heel onschuldig, maar die kleine vingers en vooral nageltjes veranderen in klauwen, die in de buurt komen van de poten van katachtigen, zodra ze je decolleté of je gezicht aanraken. Die mini nageltjes zijn scherp en werken dan ook op de zenuwen van menig borstvoedende moeder. Wat je er aan kunt doen? De nagels kort houden. Vijl of knip de nagels als dat nodig is, of probeer de hand van jouw kleintje vast te houden tijdens het voeden. Niet alleen is het superschattig, het zorgt daarnaast ook voor een complete bescherming tegen de krassende nagels.

Ongemakkelijk buiten voeden

Voor de meeste moeders is het publiekelijk voeden best nog een dingetje. Hoewel borstvoeden het meest natuurlijke ter wereld is, voelt het soms nog wel eens ongemakkelijk om je kind buiten de borst te geven. Prangende ogen of ongemakkelijke posities zorgen ervoor dat moeders zenuwachtig of ongemakkelijk worden! Niet handig en vooral heel overbodig. Het allerlastigste is het buiten voeden terwijl je kind nieuwsgierig wordt, en soms tijdens het drinken uit het niets ineens loslaat. Oeps!

Een laag libido door borstvoeding

Niet goed aanhappen

Een baby die niet goed aanhapt kan niet effectief drinken, en zorgt daarnaast op ten duur voor pijnlijke tepels. Het is belangrijk dat een baby in de goede positie ligt bij het drinken, en de mond en lippen correct op de tepel plaatst. Soms vereist dit heel veel oefening, en als het niet wil lukken kun je altijd een vriendin of lactatiedeskundige vragen om mee te kijken. Want er is niets ergers en pijnlijkers dan tepelkloven.

Borstvoedingsbh’s en kleding kopen

Na de bevalling voelen veel vrouwen zich enigszins onzeker over hun nieuwe post-partum-lichaam. Je borsten, buik en misschien wel je hele lichaam is anders dan je gewend was, en daarnaast is er een grote kans dat de helft van je kledingkast niet meer past, of niet te combineren is met borstvoeding geven. Leuke jurkjes? Vergeet ze maar, want borstvoeding geven in een hoog-uitgesneden-jurk is onmogelijk, tenzij je in je onderbroek wilt borstvoeden. Selecteer je kledingkast op draagbaar mét baby- lage shirtjes of blousen- , en alleen draagbaar zónder baby – jurkjes of hooggesloten kleding. Investeer in meerdere mooie en goede borstvoedingsbh’s om je goed te voelen over jezelf, en het borstvoeden makkelijker te maken.

Ontstoken melkkanalen en borstontstekingen

Elke moeder weet dat ziek zijn vrijwel onmogelijk is als je kinderen hebt. Vooral als je kleine kinderen hebt, is er bijna geen tijd om uit te zieken, laat staan als je een pasgeboren baby hebt. Helaas krijgen veel moeders te maken met ontstoken melkkanalen en borstontstekingen, vooral tijdens de eerste weken. Het verschil tussen een ontstoken melkkanaal en borstontsteking is soms lastig te herkennen, maar beide zorgen voor griepverschijnselen. In een verder stadium van de ontsteking krijg je last van rillingen en koorts. Verstopte melkkanaaltjes verdwijnen bijna altijd uit zichzelf binnen 1 tot 2 dagen na het verschijnen van de eerste symptomen. Ook een borstontsteking verdwijnt vaak vanzelf. De ontsteking is niet altijd te voorkomen, maar probeert op te letten dat de borst goed wordt leeggedronken en wees er op tijd bij als je een pijnlijke plek voelt zodat je deze goed kunt behandelen. Masseer de plek tijdens het drinken zodat de borst leeg wordt. Warmte als een kruik of kompres helpt ook tegen de infectie en zorgt er ook voor dat de borst beter leeg te drinken is. Als de ontsteking of  koorts langer dan 24 uur aanhoudt is het aan te raden naar de dokter te gaan. De dokter zal je waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.

Kolven op werk

Hoe inspirerend Rachel McAdams kolf-foto ook is, kolven is voor vele moeders een ware hel. Het is onaangenaam, saai en het duurt vaak ook nog eens veel langer dan we eigenlijk willen. Maar vooral als we terug gaan naar werk is kolven een noodzakelijk kwaad, wil je je vrijheid een beetje terugkrijgen, en je kindje jouw melk kunnen blijven geven. Hoewel bedrijven verplicht zijn om hun werknemers een goede plek om te kolven aan te bieden, zijn veel kantoren niet kolf-proof, en vaak zijn ze zelfs niet eens bereid om een oplossing te vinden. Daarnaast is jezelf excuseren om te gaan kolven, vaak ook een beetje een awkward momentje.

Door: Sherita Jager

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit zijn onze grootste borstvoeding frustraties
Sluiten