Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Do’s & dont’s: een verlegen peuter

Thuis heeft je peuter de grootste praatjes, maar zodra je met hem op visite bent… Verlegenheid hoort bij de peuterfase. De kans is dan ook groot dat je kind er overheen groeit. Tot die tijd kun je hem een handje helpen met onze do’s & dont’s!

5 do’s bij een verlegen peuter:

1) Maak duidelijk dat je je kind begrijpt. ‘Het is helemaal niet erg dat je even moet wennen, dat begrijp ik goed’.

2) Vertel je kind waar jullie heen gaan en wie daar zijn. Zo krijgt hij iets meer grip op de situatie en dat voelt voor hem fijn. 

3) Doe het samen als je kind iets moeilijk vindt.

4) Geef het goede voorbeeld. Je kind leert het meeste van jou en neemt veel van jou over.  Stel je dus sociaal op en laat zien dat het niet eng is.

5) Geef je kind een compliment als hij op een drukke verjaardag wat te drinken vraagt of bedankt bij het krijgen van een snoepje. Dit geeft hem zelfvertrouwen, maar overdrijf het niet. Anders wordt hij juist weer ongemakkelijk van alle aandacht. Hoe je het beste een complimentje kunt geven aan je kind? Lees ons artikel 'Complimentjes uitdelen doe je zo!' »

5 don’ ts bij een verlegen peuter:

1) Leg niet te veel nadruk op de verlegenheid. Zo maak je het te beladen.

2) Dwing je kind niet: ‘Doe niet zo verlegen en geef deze meneer gewoon een hand’.

3) Manipuleer nooit: ‘Als je geen hand geeft, word ik heel verdrietig’.

4) Zeg niet tegen je kind dat hij verlegen is. Zo krijgt je kind het idee dat hij een probleem heeft en anders is dan de rest. Dit maakt hem onzeker. Je kind op een positieve manier stimuleren maakt hem zelfverzekerd. Bekijk hier 10 tips om positief te stimuleren »

5) Verwacht niet te snel resultaat. Geef het de tijd en heb geduld, uiteindelijk zal zijn verlegenheid minder worden.

Extreem verlegen?

Verlegenheid op jonge leeftijd is normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Merk je dat je kind er onder lijdt en het contact met anderen bewust vermijdt? Dan kan het geen kwaad om even langs het consultatiebureau te gaan.

Reageer op artikel:
Do’s & dont’s: een verlegen peuter
Sluiten